Megújult Kaposvár református oktatási intézményrendszere

2017. november 27., hétfő

„A felújítás az egyházkerület, a kormány és a kaposvári önkormányzat nyitottságának, összefogásának, valamint a helyi gyülekezet erőn felüli munkájának eredménye" – hangsúlyozta Steinbach József, dunántúli püspök a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium pénteki átadásán.

A munkálatok 2016 végén kezdődtek, amelyekhez az intézmény 650 millió forint értékű támogatást kapott a kormánytól. A 2015-ben református fenntartásba került műemléki ingatlan rekonstrukciójára saját és kormányzati forrásból eddig mintegy 900 millió forintot költöttek.

„Ennek köszönhetően kívül és belül is egyaránt megfelel a 21. századi oktatási követelményeknek" – tette hozzá Bellai Zoltán kaposvári református lelkész, az iskola fenntartó testületének vezetője. A költséghatékony működtetést szem előtt tartva energetikai fejlesztéseket is megvalósítottak: kicserélték az elavult nyílászárókat, napelemeket és napkollektorokat telepítettek az épületre.

Hozzáfűzte, hogy a beruházás folytatódik: jövő májusra felújítják és lelátóval, tornaszobával bővítik a tornatermet, és több udvari létesítményt is rendbe tesznek. Az iskolarekonstrukció összege ezzel eléri az 1,3 milliárd forintot, amelynek jótékony hatásait a református intézményben tanuló 661 gyerek élvezheti majd, köztük 75 óvodás is.

„A kormány számára fontos a köznevelésben, a hitoktatásban és a kultúra közvetítésében egyaránt jelentős szerepet betöltő egyházi intézmények felújításának támogatása" – fogalmazta meg Soltész Miklós, Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az átadáson.

Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról szólt, hogy 2011 és 2017 között 7 milliárd forinttal segítették a Dunántúli Református Egyházkerületet növekvő közfeladatainak ellátásában. Országosan jelenleg 220 ezer gyermek jár egyházi iskolába és óvodába, kétszer annyi, mint 2010 előtt.

Kaposvár mellett a Dunántúl számos pontján zajlik a református oktatási intézmények, tanácskozási és táborozási helyszínek rekonstrukciója. Pápán, Csurgón és Tatán is nagyszabású beruházások indultak el az elmúlt időszakban. Négy helyen templom épül.

Forrás: MTI

Szerkesztette: Szoták Orsolya

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.