Előkelő helyen

2017. szeptember 09., szombat

Új szakirányú továbbképzési szakok indulnak ősszel a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE). Még jelentkezhet, aki például szaklelkigondozó, üzleti etika vagy magyar mint idegen nyelv szakos pedagógus képzést hallgatna. A KRE hallgatói összlétszáma nyolcezerhez közelít, most több mint kétezer-nyolcszáz elsőéves hallgatót vettek fel a képzéseikre. Balla Péter rektorral beszélgettünk.

Milyen új képzések indulnak el szeptembertől?

Minden évben bővül a szakkínálatunk, de ez lassú folyamat, mert az akkreditáció sok időt igényel. Most szeptemberben indulhat először a holland nyelv és kultúra tanára osztatlan tanárszakunk. Emellett új szakirányú továbbképzési szakjaink is vannak. Itt fontos megemlíteni, hogy ezekre még most is lehet jelentkezni. Indul gazdaságpszichológia, üzleti etika, szervezeti önismeret szak, magyar mint idegen nyelv szakos pedagógus szak, köznevelési jogalkalmazó pedagógus szakvizsgára felkészítő szak, valamint két egyházi jellegű képzés, amelyeket a Hittudományi Kar gondoz: a lelkigondozói asszisztens és a szaklelkigondozó képzés. Ezekre már diplomával rendelkező jelentkezőket várunk, bővebb információt a www. kre.hu honlapon találhatnak.

Hány elsőéves hallgatóval kezdődik el az őszi szemeszter?

Ez azon is múlik, hányan iratkoznak be. Kétezer-nyolcszázötvenhat elsőéves nyert felvételt az egyetemünkre. Hitéleti képzésre összesen hetvenhárom hallgatót vettünk föl, világi szakokra pedig kétezer-hétszáznyolcvanhárom főt, beleértve a kétszáznegyvenhat pótfelvételizőt is. Országos tendencia, hogy nem mindenki iratkozik be a képzésekre – e helyről is bátorítom a felvételt nyert hallgatóinkat, hogy iratkozzanak be az egyetemre, és kezdjék meg a képzést. A felvételi számokkal egyébként elégedett vagyok, az egész egyetemünk összlétszáma közelít a nyolcezer főhöz.

Mennyire figyeli a különböző egyetemi rangsorokat, bízik ezekben? Például a HVG 2017-es bölcsészkarlistáján a KRE harmadik lett, az egész egyetem pedig a hetedik legjobb hazai felsőoktatási intézmény minősítést kapta ugyanebben az összeállításban. Mit szól ezekhez?

Figyeljük, mert a hallgatóink és a leendő hallgatóink is figyelik ezeket, és a véleményük kialakításában szerepe lehet, milyen híre van az egyetemnek. Örülünk annak, hogy nagy múltú egyetemek mellett ott vagyunk ezeken a listákon, ráadásul előkelő helyeken.

Olimpikonok is tanulnak a Károlin
A Károli neve az utóbbi időben többször elhangzott, ha sportsikerekről volt szó. Nem véletlenül, hiszen a KRE-t választotta például Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó és Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó is. Balla Péter rektor szerint a kiemelkedő sportolók jelenléte azért fontos az egyetemen, mert példát mutatnak hallgatótársaiknak igényességben, kitartásban. Az egyetem egyébként egyéni tanrenddel és – ha szükséges – egyéni vizsgaidőpontokkal segíti az élsportolókat.

Hogyan tud segíteni a Károli egy frissen Budapestre kerülő elsőéves hívő fiatalnak abban, hogy lelki értelemben is közösséget találjon magának?

Számunkra fontos a hallgatóink lelki élete, ezért is van főállású egyetemi lelkipásztorunk. Márkus Tamás minden karon jelen van, kollégiumokba is eljut és tart bibliaórákat. Budapesten van két református egyetemi gyülekezet, most épp átfedésben: a mi egyetemi lelkészünk, Márkus Tamás vezeti a Budapesti Református Egyetemi és Főiskolai Gyülekezetet, ők szerdánként a Magyar tudósok körútja 3. szám alatt találkoznak, 19 órától. A Pesti Református Egyetemi Misszió (Promissz) a pesti oldalon lévő egyetemistákat igyekszik összegyűjteni, ők kedden 19 órától tartják az istentiszteletüket az Adna Caféban, a Török Pál utca 6. szám alatt, lelkészük Győrffy Eszter.

Hegedűs Márk

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2017. szeptember 10-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.