Még idén módosulhat a lelkészi nyugdíjtörvény

2017. május 26., péntek

A Magyarországi Református Egyház lelkészeinek ellátásáról és nyugdíjintézetéről szóló 2002. évi II. törvény tervezett módosításának előkészületeiről, alapelveiről és annak folyamatáról kaptak tájékoztatást a zsinati tagok május 23-án. Ősszel külön vitanapon ismeretik az új szöveget.

A Zsinat már a tavaly novemberi ülésén is foglalkozott a nyugdíjtörvénnyel: a Zsinat elé terjesztett módosítási javaslat koncepcióját elfogadták, a részletes kodifikációs és jogharmonizációs feladatok elvégzéséről rendelkeztek. A Zsinat döntésének végrehajtása érdekében, az azóta történtekről és a tervezett módosítás alapelveiről most Kocsis Márta, a Jogi Bizottság elnöke számolt be.

A módosítás indoka egyrészt, hogy a nyugdíjtörvény több szabályozása elavult, nincs összhangban más egyházi és világi jogszabállyal, másrészt a jelenlegi törvény nem, vagy nem megfelelően szabályozza az utóbbi időben megváltozott lelkészi életpálya-helyzeteket. A változtatásokat az elmúlt időszakban többnyire csak zsinati tanácsi határozati szinten, vagy az egyes ügyek esetében jogértelmezéssel kezelték. A törvénymódosítás indoka továbbá, hogy a nyugdíjakra, társadalombiztosítási, szociális területre vonatkozó szabályozások a világi jogalkotásban nagyon gyakran változnak, így meg kell teremteni annak módját, hogy az egyházi jogalkotás is rugalmasabb módon tudjon ehhez igazodni.

A Nyugdíjintézeti Intézőbizottság előkészítette a törvénymódosítást, a Jogi Bizottság tárgyalt a Nyugdíjintézet vezetőjével és a jogtanácsossal a szükséges kodifikációs feladatokról, majd a két zsinati bizottság Mátraházán, együttes ülésen is tanácskozott. Folyamatban van az ott elhangzott javaslatoknak a szövegbe történő beszerkesztése.

Az elképzelések szerint pontosítanák az egyház nyugdíjrendszerének főbb elveit, többek között az állami rendszerhez való kapcsolódás alapvető szabályait, a nyugdíj és egyéb ellátások „kiegészítő” jellegének lényegi vonásait, a be- és kifizetés alapelveit. Új fogalomtárat készítenek azzal a céllal, hogy a törvényben előforduló kifejezések harmonizáljanak más egyházi jogszabályban lévő fogalmakkal, különös tekintettel a lelkésztörvényre és a gazdálkodási törvényre. A cél az, hogy csak az alapvető rendelkezések kerüljenek a törvénybe, a rugalmasságot igénylő kérdések pedig szabályrendeletben, végrehajtási utasításban kapjanak helyet.

A tervek szerint június végéig megszületik az új fogalomtár, július 31-ig pedig átnézik, a jogszabály mely részei kerüljenek törvényi, mely részek alacsonyabb szintű szabályokba. A két zsinati bizottság és a Zsinat Elnökségének észrevételeit követően szeptember végén, zsinati ülésen kívüli nyílt vitanapot tartanak a törvénymódosítás érdemi részeiről. Kocsis Márta kiemelte, hogy fontos, alapvető egyházi törvény módosításáról van szó, ezért gondolták úgy, hogy szükséges ennek egy külön napot szentelni.

Szabó Gergely, a Református Lelkészi Nyugdíjintézet igazgatója

Várhatóan október 20-ig kapja meg végső formáját a törvénytervezet, arról a novemberi ülésszakon már érdemben tárgyalhatnak a zsinati tagok.

Telepóczki Márta, fotó: Dimény András, Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.