A főszereplő

2017. február 27., hétfő

Négyszázötven évvel ezelőtt, 1567. február 24-én fogadta el a Második Helvét Hitvallást a debreceni zsinat. A hitvallás nagyon gyorsan elterjedt Európában, a reformátusok a mai napig is követik tanításait. A budapesti Ráday Könyvtár ritkaságokat felvonultató kiállítással emlékezik meg a jeles évfordulóról.

A Második Helvét Hitvallást eredetileg Heinrich Bullinger svájci reformátor írta 1562-ben, 1566-ban nyomtatásban is megjelent, egy évvel később a magyar református lelkipásztorok is elfogadták a debreceni zsinaton. Magyar nyelvű fordítása 1616-ban jelent meg – meséli a hitvallás történetét Kovácsné Pázmándi Ágnes könyvtáros-református lelkipásztor, a Ráday Gyűjtemény munkatársa. Budapesten, a Ráday utca 28. szám alatt ritka kincseket felvonultató tárlatot hoztak létre a hitvallásra emlékezve. Itt kalauzolta végig a Parókia portál stábját a lelkipásztor.

Szüntelen reformálni

A hitvallás elfogadásában nagy szerepe volt Méliusz Juhász Péter egyháztudósnak, gyors terjedése pedig a külföldön tanuló diákoknak köszönhető. „Ecclesia semper reformanda", vagyis az egyházat szüntelen reformálni kell – tartja a mondás. – A 16. században igencsak aktuális volt ez a mondat, mert elanyagiasodott, és elerkölcstelenedett az egyház – folytatja Kovácsné Pázmándi Ágnes már a reformáció 500. jubileumára emlékezve – Luther Márton nem egyházszakadást akart, azonban szerette volna bibliai alapokra helyezni az egyházat. A kiállításunk Luther emlékével kezdődik: két művet is láthatunk a tárlókban a Ráday Gyűjtemény kincséből. Az egyik egy 1524-ben megjelent, színesen illusztrált Ószövetség-fordítás eredeti példánya, amelyhez a metszeteket id. Lucas Cranach festő készítette.

A cikk a Parókia Portálon folytatódik.

Fekete Zsuzsa, fotó: Füle Tamás

Forrás: parokia.hu

Reformatus.hu a közösségi oldalakon

Asztali verzió