Megtalálták a zsidómentő skót misszionáriusnő végakaratát

2016. szeptember 16., péntek

Évekig rejtve maradt egy padláson, de végül napvilágra került néhány Jane Haining-dokumentum.

Jane Haining az egyetlen skót, akit hivatalosan is kitüntettek, amiért életét adta, hogy a zsidóknak segítsen. Haining 1944-ben halt meg az auschwitzi koncentrációs táborban. A feljegyzéseket és a fotókat a skót egyház edinburgh-i székhelyének tetőterén találták, most a Skót Nemzeti Könyvtárba helyezik át. A dokumentumok tartalmazzák a nő végakaratát és több mint 70 fotót olyan zsidó lányokról, akikért az életét kockáztatta – írja a BBC.com.

A kézzel írott végakarat 1942 júliusában kelt, benne aprólékosan felsorolja, hogy mi történjen a tulajdontárgyaival halála esetén – szó esik a bundájáról, az írógépéről és az órájáról is. A kollekció tartalmaz néhány olyan feljegyzést is, melyek bemutatják, hogy milyen erőfeszítéseket tett szabadlábra helyezéséért. A dokumentumok segítségével bepillantást nyerhetünk a figyelemre méltó misszionárius életébe.

Rev Ian Alexander, a Skót Egyház világmissziós tanácsának titkára elmondta, hogy rendkívül fontos Haining emlékét őrizni. "Egy olyan skót nő volt, aki feláldozta magát, hogy a világ más részein dolgozzon a hátrányos helyzetben lévő emberekkel. Németül és magyarul tanult, hogy dolgozni tudjon velük. Ez a lecke szerves részét képezi a Skót Egyháznak. Remek dolog, hogy még mindig kapcsolatban állunk a Magyarországi Református Egyházzal, és egyházi ügyeken dolgozunk együtt, így ez Haining nagy öröksége."

Alexander azt is elmondta, hogy felfedeztek egy olyan gépelt jelentést, ami leírja, hogyan próbált Ravasz László püspök beavatkozni a magyar hatóságok munkájába, és kihozni a misszionáriust a börtönből, miután 1944-ben kémkedés gyanújával letartóztatták, egy helyi börtönbe zárták és Auschwitzba vitték. A kollekció egy ebből az időszakból fennmaradt levelet is tartalmaz, ami fényt derít Haining utolsó hónapjaira.

Forrás: hvg.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.