Kinek adjuk egy százalékunkat?

2010. május 17., hétfő

A Kőszikla Alapítvány fő tevékenységi köre a határon túl élő, magyarországi gyógykezelésre szoruló betegek és családjaik támogatása, segítése.  Az alapítvány szorosan kötődik a református egyházhoz és annak intézményeihez, gyülekezeteihez, de nyitott minden rászoruló és segítséget kérő iránt. Sorozatunkban a református egyházhoz kötődő alapítványokat mutatunk be abból az apropóból, hogy május 20-ig ajánlhatják fel az adózók adójuk egy százalékát civil szervezeteknek, alapítványoknak.

altA Kőszikla Alapítvány 1991 óta működő közhasznú szervezet. Az Alapítvány fő tevékenységi köre a határon túl élő, magyarországi gyógykezelésre szoruló betegek és családjaik támogatása, segítése.  Az alapítvány szorosan kötődik a református egyházhoz és annak intézményeihez, gyülekezeteihez, de nyitott minden rászoruló és segítséget kérő iránt.
„Kezdetben szinte kizárólag Erdélyből érkező betegekkel foglalkoztunk, ma már a Kárpátaljáról érkezők vannak többségben – mondja az alapítvány kuratóriumának elnöke, Győri József – Sajnos, Ukrajnában még mindig olyan súlyos gondok vannak az egészségügyi, kórházi ellátás területén, hogy sok kárpátaljai magyar beteg számára csak a magyarországi gyógykezelés nyújt esélyt a gyógyulásra, életben maradásra.”

Az alapítvány működésének legfontosabb területei közé tartozik szállás és ellátás biztosítása a rászorulóknak és kísérőiknek. Az alapítvány által működtetetett Otthon 25-30 beteg és hozzátartozó kényelmes elhelyezését teszi lehetővé. Ez az Otthon az évek során lelki, segítő központtá is vált, ahol rendszeres igeszolgálat, beszélgetés segíti a krízis helyzetben lévőket. Az évek során nagyon sok beteg és kísérő itt hallott először Isten Igéjéről, arról, hogy a fizikai gyógyulás mellett lelki gyógyulásra is szükségünk van. Az Otthon szolgáltatásai mindenki számára ingyenesek, a vendégek erejükhöz képest veszik ki részüket a napi feladatokból (takarítás, mosás, mosogatás, udvar gondozása…). Az épület a Tiszántúli Református Egyházkerület tulajdona, és a működési költségek nagy részét is az Egyházkerület fedezi.

Fontos feladata az alapítványnak a magyarországi kivizsgálás, gyógykezelés megszervezése, irányítása. „Alapítványunk fokozatosan építette ki kapcsolatait a debreceni kórházakkal és egészségügyi szolgáltatókkal. Szinte minden kórházi osztályon és rendelőben vannak támogató orvosaink, akik felvállalják és szolgálatnak tekintik a határon túlról érkező betegek gyógykezelését. Az Alapítványt támogató orvosok közötti szakmai és emberi kapcsolatok építését is fontosnak tartjuk, ezért már háromszor szerveztünk számukra tanulmányutat Kárpátaljára. A gyógykezelések megszervezésében nagyon lényeges a kárpátaljai egyházi szervezetekkel és munkatársaikkal való szoros kapcsolatunk. Debrecenben a Református Szeretetszolgálattal, a Dorkas segélyszervezettel és a Máltai Szeretetszolgálattal állunk napi munkakapcsolatban. A betegek fogadását, irányítását, a gyógykezelések megszervezését feleségem, Győri Józsefné önkéntes munkában végzi. Tevékenységéért 2007-ben Dizseri Tamás-díjban részesült” – mondja Győri József.

Az Alapítvány pénzügyi lehetőségeihez mérten támogatja a határon túli betegek gyógykezelését, az elmúlt időszakban ez 15-20 millió forint volt évente. Az igények azonban ennél sokkal nagyobbak lennének, ezért az alapítvány igyekszik mérlegelni a család szociális helyzetét, a betegséggel kapcsolatos eddigi kiadásokat. Különösen Kárpátalján gyakori, hogy a támogatást kérő család gyülekezete gyűjtést rendez és átvállalja a költségek egy részét. A Kárpátaljai Református Egyházkerület minden évben szervez egy nagyszabású jótékonysági estet a tőlük érkező betegek gyógykezelési költségei részbeni fedezésére. A Magyarországi Református Egyház 2008 októberében országos perselyadományát ajánlotta fel a gyógykezelések támogatására, az összegyűlt mintegy 7,5 millió forint sok ember számára gyógyulást, életben maradást jelentett. Gyógykezelési célra rendszeresen kap az alapítvány adományokat külföldi, elsősorban holland és amerikai gyülekezetektől, magánszemélyektől. A német Diakonisches Werk Baden három éven keresztül kiemelt pályázati támogatásban részesíti az alapítvány tevékenységét.

„Nagyon hálásak vagyunk minden támogatásért, segítségért. Igyekszünk kihasználni minden pályázati lehetőséget is. Tapasztalatunk ugyanakkor az, hogy külföldi támogatóink adományozó kedve fokozatosan gyengül, a nagy katasztrófák, látványos mentőakciók érthetően sokkal nagyobb támogatásra számíthatnak – véli Győri József. – Ezért is tartjuk fontosnak, hogy újra azok szívére helyezzük ezt a szolgálatot, akik leginkább átérzik határokkal elszakított magyar református testvéreink nyomorúságát, segélykiáltását. Az Alapítványunk számára juttatott adományok, és 1 %-os felajánlások gyermekek és felnőttek gyógyulását, egészségük helyreállítását, teljes értékű élethez segítését teszik lehetővé.”


Kőszikla Alapítvány
Adószám: 19124588-1-09
Számlaszám:11738008 – 20183035

 

Fodor Zsófia

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.