Ki kell jönni a templomból!

2019. május 28., címkék: RZF, rzf

Isten dicséretében bővelkedhettek május utolsó hétvégéjén a Budapestre látogatók: a XVI. Református Zenei Fesztiválon nemcsak az embereket elválasztó határok mosódtak el, hanem a profán terek is szakralizálódtak.

Ki kell jönni a templomból!

2019. május 28., címkék: RZF, rzf

Isten dicséretében bővelkedhettek május utolsó hétvégéjén a Budapestre látogatók: a XVI. Református Zenei Fesztiválon nemcsak az embereket elválasztó határok mosódtak el, hanem a profán terek is szakralizálódtak.

Kezdődik a Református Zenei Fesztivál

2019. május 24., címkék: rzf, RZF

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Református Zenei Fesztivált a fővárosban. A május 24-én pénteken kezdődő háromnapos eseménysorozat több helyszínen zajlik, a központ idén is a Bakáts téren lesz.

Kezdődik a Református Zenei Fesztivál

2019. május 24., címkék: rzf, RZF

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Református Zenei Fesztivált a fővárosban. A május 24-én pénteken kezdődő háromnapos eseménysorozat több helyszínen zajlik, a központ idén is a Bakáts téren lesz.

Ismerős zenei csemege

2018. május 29., címkék: rzf

Bár a Múzeumkert felújítási munkálatai miatt az ötszáz fős fesztiválkórus hagyományos fellépése elmaradt, azért így is nagyon gazdag programmal várta látogatóit a XV. Református Zenei Fesztivál május 24. és 27. között a Ferencvárosban. Összeállításunk a vasárnapi nap képeiből.

Új énekeskönyv a zenei fesztiválon

2018. május 23., címkék: rzf

A Református Zenei Fesztiválra érkező énekkarok május 26-án, szombat délelőtt mutatkoznak be a Köztelek utcai Ádám Jenő Zeneiskolában, ahol a készülő énekeskönyv új énekeit is együtt énekelhetjük velük.

Michael Harris orgonaművész is fellép a Református Zenei Fesztiválon

2018. május 18., címkék: református zenei fesztivál, egyházzene, rzf, Református Zenei Fesztivál

Az idei Református Zenei Fesztivál kiemelt vendége Michael Harris edinburghi orgonaművész, aki május 24-én, csütörtökön 18 órától a Hold utcai református templomban barokk műveket játszik, másnap pedig a késő esti zenés áhítaton ad koncertet a Kálvin téri református templomban.

A templomon kívül is

2018. május 17., címkék: böszörményi gergely, református zenei fesztivál, rzf, Református Zenei Fesztivál

Fizikailag fárasztó, mégsem merülnek ki. A református énekkincset kívánják bemutatni, egyben misszionálni szeretnének a Református Zenei Fesztivállal, amelyet idén május 24–27. között tartanak Budapesten a Ráday utcában és a Bakáts téren. A fesztiválról és a Református énekek Müpa-beli koncertjéről beszélgettünk Böszörményi Gergely főszervezővel.

Vállalni hitünket és erősíteni összetartozásunkat

2016. július 04., címkék: rzf, egyházzene, református énekek, református énekek hangverseny

Tizenötödszörre hangzottak fel református énekeink a budapesti Művészetek Palotájában július 2-án. A Kárpát-medencei egyesített kórusban idén – délvidéki, kárpátaljai, felvidéki és partiumi kórustagokkal együtt – tizenöt énekkar tagjai énekeltek.

Milliónyi apró pötty

2015. június 02., címkék: rzf, református zenei fesztivál

De hiszen akkor mi unokatestvérek vagyunk! – ugrott fel egy asszony a szélső padsorból, miután a bemutatkozáskor egy középkorú szakállas férfi a szüleiről mesélt a terem túloldalán. A két ember korábban még soha nem látta egymást, bár tudtak a másik létezéséről. Mindez a Református Zenei Fesztivál egyik rendezvényén, az országos papgyerek-találkozón történt. Számos megható találkozás tanúi lehettek, akik ellátogattak május utolsó hétvégéjén a budapesti Bakáts térre és környékére, ahol nemcsak a minőségi zene, a kultúra, a közös éneklés, hanem az összetartozás, a „magyarnak lenni jó" semmivel sem összehasonlítható érzése is megérinthette a résztvevőket.

Üzenetünk van

2015. május 30., címkék: református zenei fesztivál, rzf

„Ennek a fesztiválnak – most már tizenkét esztendeje – az az elhívása, hogy elgondolkozzunk azon, tudjuk-e vállalni hitünket" – mondta Böszörményi Gergely főszervező a Református Zenei Fesztivál megnyitóján. Péntektől vasárnapig számos zenei, kulturális és hitéleti programmal várják a látogatókat Ferencvárosban a reformátusok.

Papgyerek kerestetik

2015. május 24., címkék: református zenei fesztivál, rzf, papgyerek találkozó, böszörményi gergely

A magyarországi református gyülekezetek száma meghaladja az ezerkétszázat. Ebből az adatból kiindulva, akár több ezer „papgyerek" élhet országszerte – mondta Böszörményi Gergely, aki május utolsó hétvégéjére álmodta meg az I. Országos Papgyerek Találkozót. A Református Zenei Fesztivál programjába illesztett rendezvényre korosztálytól függetlenül minden református lelkész leszármazottját várják a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnáziumba.

Igazi közösség lettünk

2014. május 26., címkék: református zenei fesztivál, rzf

„Az egység feladat, amelyben egymást szelídséggel, türelemmel, szeretettel és alázattal hordozzuk, kölcsönösen tiszteljük és támogatjuk. Az a feladhatatlan akarat és törekvés, hogy bármilyen viszály dúljon is körülöttünk, Krisztusra tekintve közös nevezőre kell jutnunk." – hangzott az igehirdetés vasárnap este a Kálvin téri református templomban.

„A zene mindenkié”

2014. május 25., címkék: rzf

Kiemelkedő zeneszerzőnk, Kodály Zoltán szavai talán sosem voltak ennyire aktuálisak: amikor a hétköznapok egyre inkább az egymástól való elszigetelődés és a szeretetlenség színterévé válnak, létezik egy nyelv, amely egyetemes, áldásos és közösségképző - pontosabban két ilyen „nyelv" létezik: a zene és a hit nyelve.

Fénnyel és énekszóval

2014. május 24., címkék: rzf

A Református Zenei Fesztivál nem csupán egy évente egyszer, nagy közösségben megélt vallási és művészi élmény, ennél sokkal több. Egység, közösség, összefogás, szeretet. Közösség, amely büszkén dicséri és hirdeti keresztyén értékeit; egység, amelyről időről-időre kiderül, hogy nagyobb, mint hinnénk. Evangélium, amely könnyedén túlénekelve az utcák zaját, fáklyákkal, de nélkülük is jelzőfény: Isten igéje él, nekünk pedig sóvá és világossággá kell lennünk, hogy ezt megmutassuk.

Az összefogás ünnepe

2014. május 16., címkék: református egység fesztivál, rzf

„Május 22. határnap volt a magyar reformátusság életében" – mondta Bölcskei Gusztáv püspök a Református Egység Fesztivált, a Református Zenei Fesztivált és a Szeretethidat beharangozó budapesti sajtótájékoztatón.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.