Tisztújításokat tartottak Kárpátalján

2018. november 20., címkék: zán fábián sándor, kárpátaljai reformátusok (kre), nagy béla, tisztújítás

Az egyházmegyei és egyházkerületi szinten egyaránt megtartott tisztújítás során mások mellett újraválasztották Zán Fábián Sándor püspököt és Nagy Béla egyházkerületi főgondnokot is.

Ősszel birtokba vehetik új óvodájukat a mezővári gyerekek

2017. július 19., címkék: kárpátaljai reformátusok (kre), zán fábián sándor, mezővári

A tervek szerint ősszel megnyílhat a kárpátaljai Mezővári óvodájának új épülete, az építkezés az ütemterveknek megfelelően halad – tájékoztatott a beruházásért gyűjtést indító hódmezővásárhelyi önkormányzat.

Szeretetközösség a hangversenyteremben

2017. július 03., címkék: zán fábián sándor, müpa, református énekek, böszörményi gergely

Újra református zsoltároktól és dicséretektől zengett a Művészetek Palotája július 1-jén, ahol immár hagyományosan az ezernyolcszáz fős közönség is be-bekapcsolódott a több száz fős egyesített kórust alkotó tizenöt kar éneklésébe.

Magyar tagozatára figyelt a johannita közösség

2017. március 04., címkék: zán fábián sándor, johannita rend

Kitüntették Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspököt a Johannita Rend idei évnyitó fogadásán.

Húsvéti üzenetek

2016. március 28., címkék: zán fábián sándor, fekete károly, csűry istván, kató béla, halász béla, húsvét, Fekete Károly

Kárpát-medencei református egyházvezetők ünnepi írásaiból idézünk.

Beteljesült az ígéret

2015. december 24., címkék: zán fábián sándor, karácsony, karácsony 2015

Ez a gyermek a Messiás. Nem kell senkinek félnie tőle. Bárki odamehet hozzá, Ő szolidaritást vállal velünk. Ő adjon reményteljes békés, áldott karácsonyt! – Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök karácsonyi áhítata.

„Mindenki összefogott értünk”

2015. június 23., címkék: kárpátalja, kirchentag, zán fábián sándor, interjú, kárpátaljai reformátusok (kre), Kárpátalja

Miként látják a Kárpátok alatt élő nép helyzetét a nyugati protestánsok? Akarnak-e, tudnak-e segíteni válságban lévő testvéreiken? Merre tart Ukrajna és mi jelent igazi segítséget? Többek között ezekről kérdezték Zán Fábián Sándort, a Kárpátaljai Református Egyház püspökét.

A közösség ereje

2015. június 10., címkék: reformátusok lapja, kirchentag, interjú, zán fábián sándor

Nem igaz, hogy a nyugati protestáns egyházak elveszítették önmagukat – mondta Zán Fábián Sándor. A Kárpátaljai Református Egyház püspökével a harmincötödik protestáns Kirchentagon beszélgettünk Stuttgartban.

Bölcs szívhez jutni

2015. június 07., címkék: zán fábián sándor, debreceni egyetemi gyülekezet, kirchentag, ódor balázs

Aktív magyar részvétel jellemezte Stuttgartban a Kirchentagot, azaz a Német Protestáns Egyházi Napokat június 3. és 7. között. A több mint százezer résztvevőt számláló eseményen a magyar reformátusságot Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök és a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet képviselte.

Magyar reformátusok a 35. Kirchentagon

2015. június 03., címkék: vagyok aki vagyok, kirchentag, zán fábián sándor

Stuttgart ad otthont a Kirchentag nevű német egyházi megarendezvénynek, ahova idén is több mint százezer érdeklődőt várnak június 3. és 7. között. A cél? A hitet ünnepelni és korunk kérdéseit megvitatni. Württemberg fővárosának szívében a debreceni egyetemi gyülekezet építi fel interaktív kiállítását, Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök pedig kiemelt vendégként lesz jelen a találkozón.

„Megváltoztak a körülményeink, az álmaink, a lehetőségeink”

2015. február 02., címkék: Kárpátalja, kárpátalja, zán fábián sándor

Interjú Zán Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyház püspökével.

Segítség Kárpátaljának

2014. november 21., címkék: pál sándor, kárpátalja, zán fábián sándor, bölcskei gusztáv, szeretetszolgálat (mrsz), kárpátaljai reformátusok (kre)

„Csak akkor tudunk megmaradni, ha a Kárpát-medencei magyarok odaállnak mellénk és a segítségüket eljuttatják hozzánk” – mondta Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspök azon tájékoztatón, amelyet az ott élő közösségeknek a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) közreműködésével nyújtott segítségről tartottak. Az MRSZ cselekvési tervében 124 millió forint szerepel, az összeg fele már összegyűlt – hangzott el az eseményen.

Kárpátalján járt a MEÖT-főtitkár

2014. június 19., címkék: ökumenikus tanács (meöt), fischl vilmos, kárpátaljai reformátusok (kre), zán fábián sándor

Fischl Vilmos a feszült helyzetben lévő ukrajnai területen találkozott Zán Fábián Sándor püspökkel és a beregszászi magyar főkonzullal is.

Az egység jövője

2014. május 24., címkék: halász béla, zán fábián sándor, csűry istván, magyar református egyház, kató béla, református egység napja, magyar református egység napja, csáti szabó lajos, szabó istván, fazekas lászló

Történelmi idő volt 2009. május 22. – hangzott el május 24-én a debreceni Református Egység Fesztivál püspöki kerekasztalán. A Magyar Református Egyház részegyházainak lelkészi vezetői a Debreceni Református Kollégium dísztermében tartott beszélgetésen elmondták: ha nincs egység, akkor jövő sincs.

Légy példája a hívőknek

2014. május 17., címkék: szeretethíd, Szeretethíd, szeretethíd 2014, zán fábián sándor

Jó hangulatban telt a Szeretethíd Kárpát-medencei önkéntes napok megnyitója az Erzsébet téri Akváriumban. Fontos gondolatokat is kaptak a megjelentek és így áttételesen a résztvevők is, akik több mint 14 ezren, 339 helyen mozdulnak meg a hétvégén.

„De jó, hogy magadra is gondoltál”

2014. április 24., címkék: mrsz, Szeretethíd, zán fábián sándor, szeretethíd

„Aki csak várja, hogy szeressék, az nagyon sokat várhat" – vallja Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök, aki külön célt is megfogalmazott a 2014-es Szeretethíd kapcsán: szeretné, ha fővédnökségével még több embert bátorítana arra, hogy csatlakozzon a Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokhoz május 16-17-én.

Csak ne legyen háború!

2014. március 08., címkék: generális konvent elnöksége (gke), ukrajna, kárpátaljai reformátusok (kre), zán fábián sándor

„Most kaptam a telefonos üzenetet: a püspökhelyettesünk megkapta a behívót" – ezzel a drámai bejelentéssel indította az Ukrajnában kialakult válságos helyzetről szóló beszámolóját Zán Fábián Sándor a Generális Konvent elnökségének március 7-én megtartott beregdaróci ülésén. A kárpátaljai püspök elmondta, hogy nem csak az ungvári lelkipásztor járt így az elmúlt napokban. Félelem és nyugtalanság van az emberek szívében, az asszonyok, az édesanyák a férjeikért és a fiaikért aggódnak.

Újabb nehézségek Kárpátalján

2013. március 14., címkék: generális konvent, kárpátalja, zán fábián sándor

Újabb kihívásokkal kell szembenéznie a Kárpátaljai Református Egyháznak a 2013-as esztendőben – tájékoztatta lapunkat Zán Fábián Sándor Mályiban, a Generális Konvent elnökségének március 11-12-én megtartott ülésén.

Gondok sokasága Kárpátalján

2012. február 23., címkék: református oktatás, reformátusok lapja, kárpátaljai reformátusok (kre), zán fábián sándor

Az egyik napról a másikra élő kárpátaljai református gimnáziumok működését a tavalyi tanévben részben az tette lehetővé, hogy a Kárpát-medencei Református Közoktatási Alap (KRKA) teljes összege ezeknek az intézményeknek a működését segítette. Erről és a magyar állampolgárság megszerzésének kárpátaljai nehézségeiről Zán Fábián Sándor püspökkel beszélgettünk.

Katekéta-lelkipásztori munkatárs szak indult Beregszászon

2011. október 04., címkék: sárospataki teológia (srta), Határon túl, zán fábián sándor, kárpátaljai református, enghy sándor, csomós józsef

Közös képzést indított a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. Az új szakon összesen 39-en kezdik el tanulmányaikat, mindannyian levelező tagozaton.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.