A dolgok mélyén

2019. január 22., címkék: szatmárcseke, magyar kultúra napja

Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas filmrendező kapta a Kölcsey-emlékplakettet a magyar kultúra napja alkalmából vasárnap tartott szatmárcsekei ünnepségen. A Kölcsey Társaság által 1995-ben alapított irodalmi elismerés mellett kiosztották a Kölcsey-emlékérmét is, amelyet Gróh Gáspár irodalomtörténész vett át Bölcskei Gusztávtól, a társaság tavaly megválasztott új elnökétől.

Szörényi Levente kapta a Kölcsey-emlékplakettet

2018. január 22., címkék: magyar kultúra napja, szörényi levente, szatmárcseke

Szörényi Levente Kossuth-, és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes és szövegíró kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet, a rangos irodalmi-művészeti elismerést a magyar kultúra napjának alkalmából adták át a szatmárcsekei református templomban vasárnap.

Templomon túl – még egy lépés

2016. szeptember 12., címkék: középkori templomok útja, szatmárcseke

Különleges, csónak alakú fejfák között ért véget a Középkori templomok útja: meglátogattuk a szatmárcsekei temetőt.

„Szükséges, hogy vers irassék…”

2016. január 19., címkék: szatmárcseke, fekete károly, Fekete Károly, ágh istván, magyar kultúra napja

József Attilát idézte beszédében Ágh István költő, aki január 17-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából Szatmárcsekén rendezett ökumenikus ünnepségen vehette át a Kölcsey Társaság elismerését.

A legigazibb fény

2015. január 19., címkék: szatmárcseke, bölcskei gusztáv, magyar kultúra napja

Törőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő kapta meg a Kölcsey Társaság díját a magyar kultúra napja alkalmából tartott szatmárcsekei ökumenikus hálaadó alkalmon.

„Szeresd felebarátodat”

2014. november 03., címkék: szatmárcseke, reformáció

Mi is a reformáció lényege? - tette fel a kérdést prédikációjában október 31-én, Szatmárcsekén a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a reformáció napja alkalmából és a szatmárcsekei templom megújulása kapcsán tartott hálaadó istentiszteleten.

Műveld a csodát, ne magyarázd!

2014. január 20., címkék: szatmárcseke, bossák nándor, magyar kultúra napja, bölcskei gusztáv

Nagy László szavaival kezdte beszédét Vári Fábián László a Kölcsey Társaság idei díjazottja Szatmárcsekén, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ökumenikus istentiszteleten, január 19-én, vasárnap.

Ökumenikus istentisztelet a Magyar Kultúra Napja alkalmából

2013. január 22., címkék: bölcskei gusztáv, ökumenikus istentisztelet, magyar kultúra napja, szatmárcseke

Szatmárcsekén, azon a településen, ahol 1823. január 22-én Kölcsey Ferenc befejezte a Himnuszt tartottak a Magyar Kultúra Napja alkalmából istentiszteletet. Igét Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor katolikus püspök hirdetett.

A Magyar Kultúra Napja Szatmácsekén

2012. január 23., címkék: szatmárcseke, magyar kultúra napja

A hagyományoknak megfelelően idén is megünnepelték a Magyar Kultúra Napját Szatmárcsekén, ahol Kölcsey Ferenc élete végéig több mint húsz esztendőt töltött, és ahol 1823. január 22-én megírta a Himnuszt. A megemlékezést a helyi református templomban tartották, amely után az ünneplők a falu temetőjében megkoszorúzták a költő síremlékét.

„Isten áld meg a' Magyart"

2011. január 17., címkék: szatmárcseke, Ökumené, magyar kultúra napja, ökumené, bölcskei gusztáv

Ökumenikus istentiszteleten hirdetett igét Bölcskei Gusztáv református és Bosák Nándor római katolikus püspök a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Kölcsey örökösei vagyunk - élő közvetítés Szatmárcsekéről

2011. január 14., címkék: szatmárcseke, magyar kultúra napja, Ökumené, kölcsey ferenc, ökumené

A magyar kultúra napja alkalmából vasánap tizenegy órától ökumenikus istentiszteleletet tartanak Szatmárcsekén, a Himnusz költőjének sírhelyénél. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be leghíresebb költeményét.

"A magyart egyre többen fújják hamisan" - a Magyar Kultúra Napja Szatmárcsekén

2010. január 17., címkék: Hírek, kölcsey ferenc, himnusz, kocsis fülöp, szatmárcseke, sólyom lászló, magyar kultúra napja

Ökumenikus istentiszteleten hirdetett igét Bölcskei Gusztáv református püspök és Kocsis Fülöp görög katolikus püspök a Magyar Kultúra Napja alkalmából január 17-én Szatmárcsekén a református templomban. Az esemény díszvendége Sólyom László köztársasági elnök volt. A Magyar Kultúra Napjáról Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező emlékezett meg, aki ezen az alkalmon a Kölcsey Társaság emlékplakettjét is átvehette.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.