„Európa nem fogadhatja el ezeket a feltételeket!"

2016. április 11., címkék: menekültügy, rajnai protestáns egyház

A görög-macedón határon lévő idomeni menekülttáborban tapasztalt katasztrofális helyzet kapcsán a Rajnai Egyház magas rangú képviselőiből álló delegáció európai megoldásra szólít fel. Manfred Rekowski lelkészi elnök, Volker Jung, a Hessen-Nassaui Tartományi Egyház elnöke és Martin Engels, a Német Református Szövetség moderátora láthatóan megrendült, amikor szembesülniük kellett a menekülttábor körülményeivel.

A Rajnai Egyház támogatással ösztönzi a menekültek közötti önkéntes munkát

2015. június 18., címkék: rajnai protestáns egyház, menekültmisszió

A menekülteket segítő önkéntesek munkájára és annak szakszerű összefogására fordítható egymillió eurós rendkívüli keret hatvan százalékát már szét is osztották a gyülekezetekben és egyházmegyékben. Az elkövetkező években összesen 600 millió forintnyi összeget szánnak a programra.

Egy különleges utazás

2014. július 07., címkék: ifi, rajnai protestáns egyház, ifjúsági misszió

Júniusban egy magyar delegáció utazott Németországba, hogy a Rajnai Egyház vendégeként jobban megismerjék az ottani ifjúsági munkát. Beszámoló a tanulmányútról.

Beiktatás és Heidelbergi káté

2013. március 05., címkék: rajnai protestáns egyház, beiktatás, heidelbergi káté

2013. március 3-án a düsseldorfi Johanneskirche szépen felújított templomában, istentisztelet keretében iktatták be a Rajnai Protestáns Egyház újonnan megválasztott lelkészi elnökét, Manfred Rekowskit és több más vezetőjét. A beiktatásra érkezett vendégek a Heidelbergi Kátéról szóló konferencián is részt vettek.

Befogadás a Rajnai Zsinaton

2013. január 14., címkék: rajnai protestáns egyház, választás, zsinat

Január 6. és 12. között ülésezett a németországi Rajnai Protestáns Egyház zsinata Bad Neunahrban, ahol a központi téma az esélyegyenlőség, a fogyatékkal élők befogadása volt. A testület az egyhetes tanácskozáson az egyház új vezetőjét is megválasztotta, Manfred Rikowski személyében.

Hatvanöt éves a rajnai prézesz

2012. szeptember 15., címkék: német protestáns egyház (ekd), rajnai protestáns egyház, születésnap, Nikolaus Schneider, nikolaus schneider

Hit és felelősség – így jellemezték a Nikolaus Schneidert köszöntő egyházi és politikai vezetők.

Egyházi állásfoglalás a szélsőjobbról Németországban

2012. április 04., címkék: rajnai protestáns egyház, Nikolaus Schneider, politika, nikolaus schneider, nyilatkozat

A szélsőjobboldali mozgalom sérti és nem ismeri el azokat a lényeges alapelveket, melyek a kereszténységet antropológiai és etikai szempontból alkotják. Többek között erről is beszélt Nikolaus Schneider, a német evangélikus (EKD) és a rajnai protestáns egyház vezetője.

Véget ért a Rajnai Egyház zsinata

2012. január 14., címkék: eutanázia, rajnai protestáns egyház

Eutanázia, adakozás, hat milliárdos veszteség – ezekről a témákról volt szó testvéregyházunk vezető testületének záró ülésén. A Rajnai Egyház Zsinata az orvosi kezelés felfüggesztésének joga mellett foglalt állást.

Isten Igéje ma is szól az övéihez

2012. január 10., címkék: rajnai protestáns egyház, Nikolaus Schneider, nikolaus schneider

Nikolaus Schneider, a Rajnai Protestáns Egyház elnöke éves beszámolójában, melyet a Bad Neuenahrban tanácskozó zsinati testület előtt tartott 2012. január 9-én délelőtt, Isten Igéjének fontosságát hangsúlyozta életünkben és az emberi együttélésben.

„Ne veszítsük el azokat a közös dolgainkat, amik keresztyéné tesznek minket“

2012. január 09., címkék: zsinat, bölcskei gusztáv, rajnai protestáns egyház, didier crouzet, francia reformátusok, manfred melzer

A testvéregyházak képviselőinek köszöntőivel kezdődött el a Rajnai Egyház zsinatának ülése. A plenáris ülésen Bölcskei Gusztáv a kritikus eszmecserét sürgette.

A reform azzal kezdődik, hogy Isten Igéjére figyelünk

2012. január 08., címkék: zsinat, manfred rekowski, nyitó istentisztelet, rajnai protestáns egyház

Úrvacsorás istentisztelettel vette kezdetét a Rajnai Protestáns Egyház zsinatának 63. éves rendes ülése 2012. január 8-án, vasárnap délután a Bad Neuenahr-i Luther-templomban. 

Ülésezik testvéregyházunk zsinata

2012. január 07., címkék: eutanázia, rajnai protestáns egyház, ifjúság, bölcskei gusztáv, zsinat, egyházreform

A Rajnai Protestáns Egyház 212 tagot számláló zsinata 2012. január 8-13. között tartja éves rendes ülését. Testvéregyházunk zsinatának fő teológiai témája idén az eutanázia kérdése. Emellett napirendre kerül az ifjúsági gyülekezetek jövője és a folyamatban lévő egyházreform is. Az ülés vasárnap délután úrvacsorás istentisztelettel vette kezdetét. A testületet Bölcskei Gusztáv tájékoztatta Magyarország gazdasági helyzetéről.

Munkacsoportokban működik együtt a Rajnai Egyházzal az MRE

2011. november 04., címkék: rajnai protestáns egyház, testvéregyház

Október 26-i ülésén a Zsinati Külügyi Bizottság többek között a rajnai testvérkapcsolatok megerősítéséről is döntött, amikor jóváhagyta a MRE és a Rajnai Egyház között 2009-ben aláírt testvéregyházi megállapodás keretében felállítandó munkacsoport létrehozására vonatkozó javaslatot.

Búcsúzott Gábry Sándor

2011. július 07., címkék: rajnai protestáns egyház, istentisztelet

Ünnepi istentiszteleten köszönt el hívőközösségétől a Rajna-Vesztfáliai Magyar Protestáns Gyülekezet lelkipásztora, Gábry Sándor. Az alkalmat a köln-deutzi evangélikus templomban tartották július 3-án, amelyen a Magyarországi Református Egyházat Bölcskei Gusztáv püspök és Vad Zsigmond esperes képviselte.

A hit határokon átívelő ereje

2011. május 16., címkék: budapest, rajnai protestáns egyház, látogatás

A Németországból érkezett delegáltak összesen négy napot töltöttek nálunk, mely idő alatt betekintést kaphattak több hazai gyülekezet működésébe, a református egyház missziós területeken végzett munkájába: megismerkedhettek mindazokkal a problémákkal, melyekkel itthon nap mint nap szembesülnek munkatársaink a missziós projektek kapcsán, ugyanakkor láthatták azt is, milyen áldásos munka folyik a fővárosban, az ország többi részén, és a határokon túl egyaránt.

Hazánkba látogatott a Rajnai Egyház delegációja

2011. május 15., címkék: kapcsolatok, rajnai protestáns egyház, látogatás

A látogatás a 2009-ben a két egyház által megkötött partnerkapcsolati szerződés megerősítését és gyakorlati megvalósítását szolgálja.

Jobban akar figyelni a fiatalokra a Rajnai Egyház

2011. január 17., címkék: Nagyvilág, konfirmáció, konfirmandus, rajnai protestáns egyház

Ezerötszáz konfirmandust kérdeztek meg egy kutatás keretében, és az eredményeket felhasználva akarnak változtatni a konfirmációs oktatáson.

Nem a politika mondja meg, mit tegyünk

2011. január 11., címkék: rajnai protestáns egyház, Nagyvilág

Az MRE partneregyháza, a 2,8 millió adófizető tagot számláló Rajnai Egyház most zajló zsinata elsősorban az egyházi struktúra radikális átalakításával foglalkozik.

Nikolaus Schneider lett az EKD elnöke

2010. november 10., címkék: egyházi választások, német protestáns egyház (ekd), rajnai protestáns egyház

A rajnai egyházelnök az év eleje óta ideiglenesen már betöltötte a pozíciót, megbízatása 2015-ig szól.

Jubileumi Zsinat Duisburgban

2010. szeptember 15., címkék: német protestáns egyház (ekd), Nagyvilág, huszár pál, Gyülekezeti hírek, rajnai protestáns egyház

Már a Rajnai Evangélikus Egyház szokásos évi zsinatán, ez év januárjában, Bad Neuenahrban meghívtak a szeptemberi jubileumi zsinati ülésre. Sokunkkal együtt kívánták megünnepelni rajnai protestáns testvéreink a valóban jeles évfordulót – írja beszámolójában Huszár Pál az MRE világi elnöke.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.