„A történész feladata a megértés harag és kedvezés nélkül”

2016. május 02., címkék: hatos pál, Ravasz László, ravasz lászló, egyháztörténet, könyv

Ravasz László (1882-1975) ellentmondásos életútjáról írt könyvet Hatos Pál történész, aki az MTI-nek úgy fogalmazott: a modern protestantizmus kiváló képviselőjeként a református püspök nagy szellemi teljesítményt mutatott fel, ugyanakkor a zsidóellenesség terén elfogadhatatlan álláspontot képviselt.

Közelstávol

2013. március 10., címkék: india, könyv

Észak-indiai útjáról írt naplót Stanczik Edina. Az újságírónő könyvében külön fejezetet szánt a református házaspárnak, akik utazása idején orvosi misszióban szolgáltak azon a vidéken.

A rejtőzködő bibliafordító

2012. október 17., címkék: könyv, károli gáspár, kálvin kiadó

Ki volt Károlyi Gáspár? A Kálvin Kiadó életrajzi kötete a legutóbbi kutatások alapján keresi a válaszokat.

Két új könyv a Harmat kiadótól

2012. július 16., címkék: harmat kiadó, könyv

A Harmat kiadó nyárra is ajáln újdonságot. A két sikerszerző, Philip Yancey és Francine Rivers két kötetének fordítása jelent meg gondozásukban.

Bárki nyithat protestáns könyvesboltot

2012. június 14., címkék: könyv, simonfi sándor, galsi árpád, kálvin kiadó, tarr zoltán

Egy református könyvesbolt központi helyen való megnyitásának témája nem újkeletű. Amióta néhány évvel ezelőtt bezárták a Protestáns könyvesboltot a fővárosban a Ráday utcában, azóta a levegőben lógnak a kérdések: Miért nem nyílt újra? Kinek kéne ismét létrehoznia? Vajon erősítené a Magyarországi Református Egyház misszióját egy ilyen bolt? A válaszokat Tarr Zoltán zsinati tanácsosnak, Simonfi Sándor esperesnek és Galsi Árpád, a Kálvin Kiadó igazgatójának segítségével kerestük.

Minden napra újabb ötlet – Könyv, film- és zeneajánló

2011. december 12., címkék: könyv, film, körösvölgyi zoltán, Advent 2011

Könyvet, filmet, zenét, élményt adni és kapni, együtt örülni neki jó – karácsonykor is. Mindehhez azonban nem kell feltétlenül a fél áruházat a kosarunkba raknunk – akár odahaza is körülnézhetünk a polcon, és kiválaszthatjuk azokat a kedvenceket, amelyekkel a téli szünidő értékes szórakozást, lelki feltöltődést jelenthet mindannyiunk számára. Körösvölgyi Zoltán minden hétköznap frissülő ajánlataiban a „Tiszta karácsony“ jelmondat jegyében nem csak újdonságok, hanem olyan filmek, könyvek is szerepelnek, amelyek akár antikváriumban is hozzáférhetőek.

A fájdalom áldásai

2011. november 29., címkék: lelkigondozás, könyv, család

Vannak életek, amelyek tündérmesének indulnak. Minden megadatik, amit csak egy fiatal kívánhat magának: piacképes egyetemi végzettség, jól fizető és izgalmas munkahely, igaz szerelem, szép esküvő. A tökéletesség viszont megtörik, amikor kiderül: az ifjú párnak nem lehet gyermeke.  Az egész életet megváltoztató tény korántsem ritkaság: Magyarország népessége 10-15%-ának akaratlanul nem születik gyermekük, és a legtöbben vállalják az orvosi segítségnyújtást. De foglalkozik-e valaki az ilyen párok lelkigondozásával? Erre a kérdésre szeretne rámutatni Lakatos Enikő, a Lélekkvarc írója, aki azt mondja: az embernek meg kell tanulnia visszatérnie a teremtettség áldott állapotába, hogy Isten alkotótársává tudjon lenni a földi létben.

Könnyvvásár a Harmat Kiadónál

2011. október 21., címkék: könyv, harmat kiadó

A Harmat Kiadó november 4-5-én megtartja idén is novemberi könyvvásárát.

Negyven éve elkobzott 15-16. századi iratokat kapott vissza az Erdélyi Egyházkerület

2011. május 12., címkék: erdélyi egyházkerület, könyv, visszaszolgáltatás

"Egy egyház levéltára olyan, mint egy könyv. Ha egyetlen lapot is kitépünk belőle, akkor az az oldal is érvénytelenné válik, és a könyv is megcsonkul.”

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.