Francia protestánsok lendületben

2017. június 12., címkék: francia reformátusok, francia protestáns egyház, franciaország

Négygyermekes családanyát választottak elnökükké a francia protestánsok. A Lille városában ülésező zsinat új hitvallást is elfogadott.

A CEC gyászolja Jacques Hamel atyát

2016. július 28., címkék: franciaország, európai egyházak konferenciája (cec), terrorizmus

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) sajtónyilatkozatban emlékezett meg a július 26-án egy normandiai templomban brutálisan meggyilkolt 86 éves papról és csatlakozott a Rouen érseke által kezdeményezett imakampányhoz.

Je suis Jacques Hamel atya

2016. július 27., címkék: franciaország, terrorizmus

Katolikus reakció a július 26-i terrortámadásra, mely során az Iszlám Állam két fegyverese túszokat ejtett és egy papot meggyilkolt egy franciaországi templomban.

Betilthatja a burka viselését Franciaország

2014. július 11., címkék: burka, franciaország

A burka-viselésre vonatkozó tilalom Franciaországban helytálló. A törvény teljes testet elfedő fátyol nyilvános viselése ellen lép fel, és nem sérti a vallásszabadságot - döntöttek az Emberi Jogok Európai Bíróságának bírái kedden Strassburgban.

A francia protestánsok új hitvallással ünnepelnek

2014. július 09., címkék: ejb, reformáció, franciaország

2017-ben lesz 500 éve, hogy Luther Márton kifüggesztette 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ennek az évfordulónak az alkalmából a Franciaországi Egyesült Protestáns Egyház arra ösztönzi híveit, hogy közösen fogalmazzák meg, mit jelent számukra az evangélium ma.

„Kríziseken keresztül"

2013. július 03., címkék: tábori lelkész, találkozó, franciaország

Nemzetközi Protestáns Katonai Találkozót tartottak a francia Méjannes-Le-Clap-ben június 20-23 között. Az alkalomra Magyarországról több mint húsz fő érkezett. A konferencia ebben az évben a „kríziseken keresztül" címet viselte.

Egyesülnek a francia protestáns egyházak

2012. június 20., címkék: franciaország, protestantizmus

Újabb fejezet nyílt a franciaországi protestáns egységmozgalom történetében. A közös alkotmány elfogadásával egy éven belül megalakul a Franciaországi Egyesült Protestáns Egyház.

Szentírás, Hitvallás, Egyház - konferencia

2011. október 29., címkék: biblia, franciaország, ökumenikus, konferencia

A protestáns egységet előmozdító konferenciát szervezett a francia protestáns egyházak közössége 2011. októberében, ehhez kapcsolódóan pedig lelkésztovábbképzést tartottak - nemcsak francia lelkipásztoroknak. Egyházunkat Némethné Sz. Tóth Ildikó és Várady Zsolt képviselte.

Hangot adni hitünknek

2011. április 04., címkék: pályázat, Pályázat, franciaország

A Franciaországi Református Egyház európai testvéregyházaiból is hív lelkészeket a október 10. és 17. között Strasbourgban tervezett lelkésztovábbképző kurzusára. Téma: a hiteles tanúságtétel napjainkban.

Francia kitüntetést vett át a Károli dékánja

2010. október 19., címkék: franciaország, sepsi enikő, Hírek

A bölcsészkar friss vezetője, Sepsi Enikő az Akadémiai Pálmák Lovagi fokozata elismerést kapta meg.

Román-magyar közös film nyerte el az ökumenikus filmdíjat Locarnóban

2010. augusztus 25., címkék: Ökumené, franciaország, svájci protestáns egyházak, fesztivál, ökumené

Marian Crişan Morgen című, román-magyar-francia koprodukcióban készült filmjét díjazta a 63. locarnói filmfesztivál ökumenikus zsűrije.

Sarkozy: a protestantizmus a francia identitás része

2010. május 28., címkék: Ökumené, franciaország, protestantizmus, ökumené

A francia elnök, Nicholas Sarkozy szerint a francia protestantizmus a nemzeti identitás fontos alkotóeleme – nyilatkozta az elnök a La Croix napilap pénteki számában.

A keresztyénség a legtöbb európainak jelent valamit

2010. április 22., címkék: franciaország, Ökumené, közvélemény-kutatás, kiadvány, ökumené

Az európaiak kétharmada azt gondolja, hogy a keresztyén  értékeknek van helyük a kortársi életben, és tisztában vannak az egyházak fontosságával – olvasható abban a kutatási beszámolóban, ami a La Croix című francia napilapban jelent meg.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.