Van örökös

2016. augusztus 22., hétfő

Augusztus 9-13. között zajlott Szovátán „A világ, ami körülvesz" mottóval a III. Válts irányt! IKE Fesztivál, Erdély egyik legrangosabb keresztény ifjúsági rendezvénye.

Az IKE Fesztivál az erdélyi magyar fiatalok számára szervezett közel egy hetes tábor, ahol több programhelyszínen zajlottak a különböző előadások, foglalkozások, dicsőítések, bemutatók és nem utolsósorban koncertek. Az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület – azaz IKE – mindig is fontosnak tartotta, sőt célkitűzései között szerepelt, hogy egy közösségbe gyűjtse azokat az erdélyi magyar református fiatalokat, akik a Szentírás szerint Jézus Krisztust követik.

Megerősít

A fesztivál az ifjúsági egyesület nyári táborából nőtte ki magát. 2010-re ezek létszáma annyira megnövekedett, hogy a vezetők úgy gondolták, ideje lenne továbblépni és egy keresztyén fesztivált szervezni. 2011-ben szervezték az első Válts irányt! IKE Fesztivált Szovátán, majd 2012-ben a másodikat. Az elmúlt négy évben azonban nagyon sok változáson ment át maga az IKE is. A legfontosabb, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági szövetségévé vált az egyesület, ami komoly strukturális változás. Az ifjúsági mozgalmakra ugyanakkor az is jellemző, hogy generációk váltják egymást. Mindezek együtt vezettek oda, hogy négy évre volt szükségünk ahhoz, hogy a következő fesztiválra felkészüljenek. A megvalósításban emellett fontos szerepet játszott az is, hogy idén kilencvenöt éves születésnapját ünnepli az IKE. Erre készülve határozták el, hogy egy fesztivál jellegű rendezvény legyen a központi programja az évfordulónak.

A kedden délután kezdődő és szombaton véget érő fesztivál felépítése nagyon hasonlított a Csillagpontéhoz. A szervezők elsősorban közösségi élményt akartak adni, ez volt az elsődleges célja a rendezvénynek. Komoly közösségi élmény tud lenni például az, amikor ezer fiatal együtt úrvacsorázik, vagy istentiszteleten vesz részt rövidnadrágos lelkészekkel. Ezek olyan dolgok, ami meg tudja erősíteni a fiatalokban egyrészt, hogy vannak, másrészt egészen új képet tud kialakítani magáról az egyházról és a közösségről is.

Elkísér

Az idei program rendkívül változatos volt, így mindenki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő programot, beszélgetést. A hét során a napi program mindig reggelivel, majd áhítattal kezdődött, ezek után a hét különböző sátor – Like, Change Direction, iMa, alternatív, egyetemi, gyermek- és papi sátor – valamelyikében zajló délelőtti előadások közül válogathattak az érdeklődők. Az ebéd után a délutáni előadások következtek, ami után vacsorára várták a résztvevőket. Az esték koncertekkel, bulikkal és táncházakkal zárultak. Az erdélyi keresztyén zenekarok mellet a fellépők között ott volt a Bagossy Brothers Company vagy a Kowalsky meg a Vega. Utóbbival kerekasztal beszélgetés is volt arról, hogy ők hogyan élik meg a hitüket és hogyan próbálnak üzenni a dalaikon keresztül a társadalom felé. Péntek este Csiszér László adott koncertet, a fesztivál íve ugyanis a zajból ment az elcsendesedés felé, így ez a koncert már rávezetés volt a szombati úrvacsoraosztásra.

Tussay Szilárd, az Erdélyi Református Egyházkerület ifjúsági referense, a fesztivál főszervezője az esemény megnyitóján elmondta, elsősorban Isten áldása, hogy négy év után újra Szovátán gyülekezhettek a református fiatalok. „A fesztivál nem csak attól lesz jó, hogy 1044 személy regisztrált rá, hanem az itt szerzett közösségi élményektől, a hitbeli épüléstől, amely a következő találkozásig elkíséri a résztvevőket" – mutatott rá.

Parancsolgat

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a megnyitón elmondott köszöntőbeszédében rámutatott, hogy míg sok fesztivál szabados hangulattal próbálja „megfogni" a fiatalokat, az IKE parancsolgat: váltsunk irányt! Krízishelyzetekben irányváltásra van szükség, jelentette ki. Az egyházi elöljáró szerint az IKE Fesztivál azért is élvez létjogosultságot, mert a modern korban egyre nagyobbak lesznek a generációk közötti különbségek, az irányváltás pedig egyre kisebb időközönként aktuálissá válik. A püspök kijelentette: amíg van ezer fiatal, aki Isten dicsőségére összegyűl, addig van örökös is, aki a református egyházat éltetni fogja.

A fesztivál programjairól és közreműködőiről a valtsiranyt.ro honlap ad bővebb tájékoztatást, a fesztivál Facebook oldalán pedig többszáz fénykép egészíti ki a honlap szöveges beszámolóit.

reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.