Választások a Magyarországi Evangélikus Egyházban

2012. november 30., péntek

Az elnökség összetétele nem változott. Az elnök-püspök továbbra is Gáncs Péter, az országos felügyelő Prőhle Gergely maradt.

A választásokat november 30-i zsinati ülésen tartották, ahol az újra választott elnök-püspök Gáncs Péter (képünkön) volt pozíciójának egyetlen jelöltje, míg az országos felügyelői titulusra ketten pályáztak. Prőhle Gergely 36 szavazatot kapott, míg Frenyó V. Lászlóra 22-en szavaztak. 

A választási ügymenet ezután tovább folytatódott az elnök-püspök helyettes és az országos felügyelő helyettes megválasztásával. Az elnök-püspök helyettes Fabiny Tamás lett. Az országos felügyelő helyettes jelöltek közül Fábri György és Mészáros Tamás is visszaléptek, egyedüli jelölt Radosné Lengyel Anna maradt, akit pozíciójában a zsinati szavazás megerősített.  

A zsinat Hafenscher Károlyt választotta meg lelkészi elnökévé, a nemlelkészi elnök pedig Abaffy Zoltán lett. A zsinat lelkészi alelnökeként Smidéliusz Zoltán, míg a nemlekészi alelnökeként pedig Tölli Balázs kapott bizalmat.

A zsinaton 62 szavazati jogú tag volt jelen. December elsején délelőtt a fasori evangélikus templomban tartott úrvacsorás istentiszteleten iktatták be a megválasztott vezetőket hivatalukba.

Gáncs Péter 2003 óta a déli evangélikus egyházkerület püspöke, 2006 óta a Magyar Evangélikus Konferencia alelnöke és az Egyházak Világtanácsa Központi Bizottságának tagja. A hatvanegy éves lelkészt először 2010. november 26-án választották elnök-püspökké rendkívüli választás keretében. A leköszönő elnök-püspök a választási ciklus alatt ment nyugdíjba, így Gáncs Péter megbízatása nem hat évre, hanem két esztendőre, az idei általános tisztújításig szólt. Az evangélikus egyházban a mindenkori elnök-püspök képviseli hivatalos ügyekben az egyházat, így továbbra is Gáncs Péter az, aki a kormányzattal vagy más egyházakkal egyeztetéseket folytat vagy konkrét ügyekben a tárgyalásokon részt vesz. 

 

Prőhle Gergelyt 2006. április 6-án választották először országos felügyelővé. Megválasztásakor a Külügyminisztérium főosztályvezető-helyettese volt, jelenleg a tárca helyettes államtitkára. A pesthidegkúti evangélikus gyülekezet tagja, négy gyermek édesapja. Az országos felügyelő az egyház világi vezetője: felügyeli az országos központ munkáját, összekötő az egyházkerületek között, az országos elnökség tagja, az elnök-püspök vezetőtársa.

 

Forrás: MTI – evangelikus.hu 

Kép: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.