Útravalónk: Kuyper, Bavinck és kultúránk – holland református előadás

2010. január 25., hétfő

altA híres kampeni szigorú református (gereformeerde) egyetemen hangzott el az az előadás, amely megpróbálta meghatározni a mai holland reformátusság szellemi tartórendszerét.

Az elmúlt évszázadok során sok magyar diák megfordult, tanult a kampeni református teológián, ahol az érdeklődők a hétvégén mások mellett meghallgathatták Dr. M. te Velde professzor előadását is a Szentírás szerepéről a modern református ember és egyház, valamint kultúra életében. Először is a szigorú református gondolkodás 19-20. századi történelmi hátterét vázolta fel a professzor. Abraham Kuyper (1837–1920), a nagyhatású református teológus, miniszterelnök, újságíró, a Forradalomellenes Párt megalapítója erőteljes  bibliai látással rendelkezett a múlt század első negyedében. Gondolatainak summája: szövegkritika igen, de bibliakritika nem! Ő volt az ortodox protestantizmus egyik legkiemelkedőbb képviselője Hollandiában. Herman Bavinck (1854–1921) református dogmatikus tanításában a pietista kegyességi hatás keveredett a racionalizmussal. Ő volt a holland "Ige teológusa", amint a svájciaknál Barth Károly. Egyre inkább bevonta gondolkodásába az akkori holland kultúrát. Egyrészt a Biblia felől reflektált rá, másrészt kereste benne  a bibliai-keresztyén elemeket. Ma is szükséges a bibliai mélység és tájékozottság, különben a kultúrában ellenfelet láthatna a keresztyén ember. De mindig hangsúlyozta azt is, hogy az egyház teológia nélkül olyan, mint a test fej nélkül. (refdag.nl – 2010-01-26 – dr békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.