Útkeresés és vándorlás

2018. július 27., péntek

Ők jönnek, mi megyünk? Bevándorlás, elvándorlás, átvándorlás – ez lesz a Reformátusok Szárszói Konferenciája idei témája augusztus 23–26. között. A migráció kérdésének több aspektusát vizsgáló találkozóról Zila Gáborral, a szervező Református Közéleti és Kulturális Központ Alapítvány titkárságvezetőjével beszélgettünk.

– Történelmileg mi volt a szárszói konferencia jelentősége?

– Az útkeresés. A két világháború között a református egyház ifjúsági szervezetei hozták létre ezt a tanácskozást, hogy az ország közéletét és mindennapjait érintő kérdésekben egyházi-bibliai alapon álló válaszokat keressenek és találjanak. Például az 1943-as konferencián Németh László is jelen volt, ezt számon szokták tartani, mint a népi-urbánus vita egyik nagy ütközőpontját. Aztán 1948 után nem szerveződhetett meg ez a tanácskozás a rendszerváltozásig. Az 1990-es években volt egy rövid fellángolás, azután újra megszűnt a konferencia. Tavaly döntött úgy a Zsinat Elnöksége, hogy újra életre kell hívni ezt a rendezvényt, mert az egyháznak van mondanivalója a közügyekben is.

Július végéig lehet jelentkezni

A Reformátusok Szárszói Kon­fe­ren­ciája augusztus 23–26. között lesz Balatonszárszón. A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet július 31-ig lehet megtenni. A részvétel díja – beleértve a szállásköltséget és a teljes ellátást is – tízezer forint. 16 év fölött várják a jelentkezőket. A diákok féláron vehetnek részt a konferencián. További információ a szarszo.reformatus.hu oldalon található, regisztrálni pedig a jelent­kezes.reformatus.hu oldalon lehet.

– Miről folyik majd a tanácskozás?

– Három fő témánk lesz: az első szekció az országba érkező bevándorlásról és ennek kihívásairól szól majd. Itt több mozgatórugó van: egyrészt a háborúk indítják el az embereket a szülőföldjükről, másrészt az egyes területek ökológiai eltartóképessége véges. A második szekció a magyarok migrációját, a keletről nyugatra vándorlást vizsgálja, hiszen Szabolcsból, Borsodból sokan mennek Budapestre, Győrbe vagy Nyugat-Európába. A harmadik szekció pedig ennek egyházi vonulatára fókuszál, arra, hova tűnnek a Magyarország északkeleti, jellemzően református vidékeiről elvándorló emberek, amikor új helyre költöznek. Ha csak a statisztikákat nézzük, akkor tucatnyi templomot kellett volna már építeni például Tatabánya és Győr környékén, hiszen sokan odaköltöztek, mégsem bukkannak fel a helyi gyülekezetekben. A református egyház feladata, hogy őket megtaláljuk és gyülekezetbe hívjuk. Ezt a problémakört szeretnénk körüljárni.

– Kik lesznek az előadók?

– Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület főjegyzője az őket érintő belső migrációról beszél majd. Stefano Bottoni, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos főmunkatársa arra keresi majd a választ, hogy jó-e Magyarországon élni nem Magyarországról származó magyarként. Székely János római katolikus megyéspüspök a katolikus egyház menekültkérdéshez való viszonyulását mutatja be. Előadást tart még Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöke, Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára.

– Éles vitára számítanak?

– A vita a szárszói konferenciák régi hagyománya. Most is szeretnénk biztosítani a közönségnek a kérdezés, a hozzászólás, a kulturált vita lehetőségét. Sőt Facebookon azok is tehetnek föl kérdést, akik az élő közvetítést nézik majd.

Hegedűs Márk, fotó: Kapás Csilla

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2018. július 29-i számában.

Istent keresem

1Móz 24,28–67

„Az Úrtól indult el ez a dolog… Legyen urad fiának a felesége, ahogyan elvégezte az Úr” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink