Újraéled a Parókiális Könyvtár – négy kötet jelenik meg idén a sorozatban

2010. szeptember 15., szerda

A Zsinat 2007-ben határozatba foglalta az évtizedekkel ezelőtt leállt úgynevezett Parókiális Könyvtár-sorozat folytatását. A sorozat kötetei a Kálvin Emlékévekhez kapcsolódóan jelennek meg a következő években. A Magyarországi Református Egyház Kálvin Emlékbizottságának szeptember 10-i ülésén is egyeztettek a Református Egyházi Könyvtár új sorozatáról.

A Zsinat 2007-ben határozatba foglalta az évtizedekkel ezelőtt leállt úgynevezett Parókiális Könyvtár-sorozat folytatását. A sorozat kötetei a Kálvin Emlékévekhez kapcsolódóan jelennek meg a következő években. A Magyarországi Református Egyház Kálvin Emlékbizottságának szeptember 10-i ülésén is egyeztettek a Református Egyházi Könyvtár új sorozatáról.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának döntése értelmében a magyarországi református gyülekezetek jelképes összegért, a teljes ár tíz százalékáért kaphatják meg a Parókiális Könyvtár köteteit. A gyülekezetek és intézmények július 31-ig igényelhették a sorozatot. „Az MRE központi költségvetése által biztosított rendkívüli kedvezmény célja, hogy minden gyülekezetbe eljusson a teljes sorozat, de természetesen bárki megvásárolhatja az egyes köteteket” – tájékoztatja lapunkat Galsi Árpád, a kiadásért és terjesztésért felelős Kálvin Kiadó igazgatója.

A Parókiális Könyvtár több mint százéves kezdeményezés, ami éppen Kálvin kommentárjainál állt meg néhány évtizeddel ezelőtt. Az 1881-ben megalakult egységes magyar református egyház létrejöttével fölvetődött a közös örökség további ápolásának feladata is. Erre hozták létre a hivatalos nevén Református Egyházi Könyvtár-sorozatot, amely Parókiális Könyvtár néven terjedt el a köztudatban. A sorozatban több mint húsz kötet jelent meg. „Célként tűzték ki, hogy a Parókiális Könyvtárral azoknak a fiatal vagy szerényebb körülmények között élő lelkészeknek is könyvek álljanak rendelkezésére, akik nem biztos, hogy tudtak volna erre költeni” – mutatja be a kezdeményezés egykori indulását Márkus Mihály ny. püspök, a Kálvin Emlékbizottság elnöke. Előre kiadott terv szerint, egyeztetve, az akkori öt teológia legkiválóbb tanárai, egy-egy kérdés iránt elkötelezett lelkipásztorok, illetve világiak vállalták a kötetek megírását. „Ha az ember belép bármelyik Kárpát-medencei lelkészi hivatalba, biztosan találkozik a sorozattal” – hívja fel a figyelmet Márkus Mihály, aki hangsúlyozza: „A református egyház egységes lelkiségének megtartásában nagy szerepe volt ennek a sorozatnak, amelyet az egyházközségek évi előfizetéssel rendeltek meg.” A második világháború után is adtak még ki köteteket, bár már egyszerűbb külső megjelenéssel. A sorozat utolsó darabja, a Zsidókhoz írt levél kálvini magyarázata 1965-ben látott napvilágot. Ez a határon túli gyülekezetekhez már nem jutott el.

 

A Kálvin Emlékbizottság 2006-os megalakulása óta biztos volt, hogy megjelentetik Kálvin újszövetségi kommentárjait. Ennek a formája pedig a Zsinat döntése után vált egyértelművé. „A Kálvin Emlékbizottság úgy döntött, a Kálvin Emlékévekben folytatjuk ezt a sorozatot, hogy Kálvin összes újszövetségi kommentárja elérhető legyen magyar fordításban” – hangsúlyozza Galsi Árpád, majd hozzáteszi: „Ha a sorozat minden magyar református parókiára eljut, akkor ott a kálvini örökség két legfontosabb elemével, az Institutióval és a ma is használható újszövetségi kommentárokkal gazdagodnak.”

„Ha a jövőnek szeretnénk megőrizni a Magyar Református Egyház nagyszerűen kialakult egységes lelkiségét, akkor ehhez szükség van egy ilyen szellemi, lelki, tudományos segédeszközre is” – fogalmaz Márkus Mihály a Parókiális Könyvtárról, amelynek folytatása éppen ebből a megfontolásból született meg, illeszkedve a Kálvin Emlékévekhez. „Fölvetődik a kérdés, hogy hol vagyunk már Kálvintól? Azóta a bibliatudományok, a nyelvtudomány, a régészet óriási fejlődésen ment keresztül. Mégis, hogyan lehet Kálvin ma is aktuális itt, Közép-Európában? Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy rajtunk kívül öt másik nyelvterület is tervezi ennek a sorozatnak a kiadását. Kálvin szemlélete a mai napig is időszerű, hiszen ő azt vizsgálja, hogy Isten mit üzen nekünk az Igén keresztül” – hangsúlyozza az emlékbizottság elnöke. 

A sorozat részeként Kálvin újszövetségi bibliamagyarázatait szeretnék kiadni, előreláthatóan tizennégy kötetben, egységes megjelenéssel. Idén Az apostolok cselekedeteinek magyarázata két kötetben, valamint A rómaiakhoz írt levél és A zsidókhoz írt levél kálvini kommentárjai juthatnak el a gyülekezetekhez. A tervek szerint a sorozat részeként 2013 végéig a többi újszövetségi kommentár, 2014-ben pedig az Institutio jegyzetekkel ellátott új fordítása jelenik meg a Kálvin Kiadó gondozásában. „Bízunk benne, hogy ha sikeresen újraéled a sorozat, akkor az egymást váltó nemzedékek újra és újra meg fogják találni a korábbi köteteket, és újabbakkal folytatják majd. A cél most is az, mint korábban, hogy a sorozat a lelkipásztori állásban egymást váltó lelkészek részére a parókiákon álljon rendelkezésre, ne kelljen nekik ezekért a kötetekért könyvtárba utazni” – fogalmaz Márkus Mihály, a Kálvin Emlékbizottság elnöke.

T. Németh László

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.