Tovább nőtt az egyszázalékos támogatók száma

2012. szeptember 17., hétfő

Háromezer-hétszázzal nőtt az szja-egyszázalékukat a református egyháznak felajánlók száma, az adószabályok változása miatt viszont esett a felajánlott összeg.

A 2011-ben bevezetett egykulcsos adózási rendszer, illetve a családi kedvezmény komoly hatással volt a személyi jövedelemadóból származó egyszázalékos felajánlási eredményekre. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) beszámolója szerint idén összesen 1,97 milliárd forinttal, 21,4 százalékkal kevesebb pénz folyt be a felajánlásokból. A csökkenés egyértelmű oka az egy főre jutó átlagösszeg csökkenése, a kisebb adókulcs kevesebb adót, illetve kevesebb felajánlható forintot jelentett, amihez sokaknál a családi kedvezmények igénybevétele is társult. A 2012-es év másik szembeötlő sajátossága a felajánlók számának stagnálása, a növekedés itt csak 0,8 százalékos volt.

A Magyarországi Református Egyház az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is növelni tudta az egyéni felajánlók számát. A NAV előzetes tájékoztatása alapján 2012-ben 210708 magyar adófizető támogatta egyházunk társadalmi szolgálatát. Ez 3696 fős emelkedést jelent 2011-hez képest. Az egyéni falajánlók számának 1,8 százalékos növekedése a történelmi egyházak között a legnagyobbnak számít, illetve felette van az átlagnövekedésnek is, ugyanakkor ez az eredmény nem tudta ellensúlyozni a rendszerből kiesett pénztömeg okozta általános visszaesést. A felajánlásokból befolyt 832 779 741 forint 18,7 százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez képest. Hasonló arányban zuhant a többi történelmi egyház felajánlási összege is, a Magyar Katolikus Egyház 19,4, az evangélikusok pedig 20,4 százalékkal kevesebb pénzzel számolhatnak jövőre.

Az előzetes kormányzati tájékoztató szerint 2013-ban, a felajánlott összeg csökkenése ellenére, inkább szerény mértékben növekszik az egyszázalékos támogatás és az annak kiegészítésével kialakuló teljes, tervezett támogatási összeg. A Magyarországi Református Egyház az állam által biztosított egyszázalékos felajánlás kiegészítés mértékéről az Egyházi Kapcsolatok Titkárságával egyeztet.

Kommunikációs Szolgálat

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.