Több uniós forrás egyházi célokra

2013. november 29., péntek

A következő hét éves európai uniós költségvetési ciklusban 300 milliárd forint juthat egyházi célokra Magyarországon. A kormánydöntést Csepreghy Nándor helyettes államtitkár a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) fejlesztésügyi konferenciáján jelentette be.

A magyarországi egyházak és egyházi szervezetek 2007 és 2013 között 65 milliárd forintnyi európai uniós támogatásért pályázhattak, a következő ciklusban a tervek szerint 300 milliárd forintot lehet majd igénybe venni – derült ki a KRE „Építkezés és lelki épülés" című konferenciáján november 29-én. Az eseményen egyházi szervezetek képviselői tájékozódhattak a 2014-2020-as uniós támogatási időszak változásairól, a tervezett operatív programokról és a református fejlesztési stratégiáról. 

„Ötször több pénz juthat egyházi célokra 2014 és 2020 között Magyarországon, mint az előző hét éves európai uniós költségvetési ciklusban" – utalt a november 29-én Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára Lázár János korábbi szavaira.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár november 20-án, Pannonhalmán arról beszélt, javasolni fogja Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az uniós pénzek azon négy százalékát, amelyet a központi apparátusban dolgozók ellátására fordíthatnának, ajánlják fel a történelmi egyházaknak.

Csepreghy Nándor pénteken bejelentette: a kormány támogatta a javaslatot, a központi apparátusban dolgozók ellátását átvállalja az Európai Uniótól, s megbízta Lázár Jánost, hogy dolgozza ki annak feltételeit, hogy az átcsoportosítás az uniós versenyjogi szabályok betartásával történjen meg.

Ebből az összegből juthat az érintett egyházak intézményeinek felújítására, működtetésére, oktatási, szociális tevékenységük színvonalának emelésére és lelki közösség szervezésére, építésére is. „A cél az uniós források felhasználásánál is, hogy az egyház társadalmi szolgálatát segítsük" – mondta a konferencián Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa.

reformatus.hu, kép: Sereg Krisztián

Istent keresem

1Móz 24,28–67

„Az Úrtól indult el ez a dolog… Legyen urad fiának a felesége, ahogyan elvégezte az Úr” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink