Tizedik lett Rióban a református sportlövő

2016. augusztus 15., hétfő

„Megtapasztaltam, hogy számon tartanak, kézen fognak, vezetnek. Az én hozzáállásomnak ez az alapja, a hitem” – nyilatkozta Csonka Zsófia sportlövő egy korábbi a Reformátusok Lapjának adott interjúban. A pécsi református gyülekezet tagja részt vett az athéni, majd a pekingi olimpián, Londonban 6. lett, a mostani olimpián a döntőről egy körrel lemaradva a 10. helyen zárta a sportpisztolyosok versenyét.

A riói verseny folyamán a 40 versenyzőt két csoportra osztották, Csonka Zsófia, a szám Európa-bajnoki címvédője az elsőben, míg csapattársa, a vb-bronzérmes Tobai-Sike Renáta a másodikban szerepelt. Az első szakaszban mindketten 288 kört értek el, ami azt jelentette, hogy a gyors részt a 21. és 23. helyről kezdhették, annak tudatában, hogy abban nagyon jól kell lőniük, hogy legyen esélyük a fináléra. Előbb a pécsiek kiválósága lépett lőállásba, aki az első két sorozatot 97 körrel zárta, majd a harmadikat 48-cal. A negyedik és ötödik körben sem hibázott, az utolsó ötben aztán becsúszott két kilences, a pécsi sportoló végül 293 körös gyors eredménnyel, 581-gyel fejezte be a versenyét. Csonka Zsófia döntőjére egészen a végéig látszott esély, ám végül a hatodik, a hetedik, a nyolcadik, sőt, még a kilencedik helyezett eredménye is 582 kör lett.

„Ez volt az első olyan olimpiám, amin ilyen sok időt kellett várnom a megérkezés és a verseny között, olyan voltam már, mint egy felhúzott íj, aztán az első öt lövésnél komoly izgalom tört rám, ami meglepett. Alapvetően nem indult jól a pontlövészet, pedig hónapokon át rengeteget dolgoztam azért, hogy abban jobb legyek, s az elmúlt időszakban sikerült is 290 fölé jutnom, sajnos most nem – nyilatkozta a verseny után Csonka Zsófia. – A gyorsnak a vége bosszantó, azt sajnálom. Jó formában voltam, 590-eket lőttem, most viszont közel tíz körrel gyengébbet, ami nem esik jól.”

Csonka Zsófia a Pécsi Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, a pécs-belvárosi gyülekezet tagja. A keresztyén hitről korábban így nyilatkozott: „...nekem ez természetes állapot, én ebbe születtem bele, kezdettől fogva láttam az égi vezetést a családom példáin keresztül, utána pedig a saját életemben. Megtapasztaltam, hogy számon tartanak, kézen fognak, vezetnek. Az én hozzáállásomnak ez az alapja, a hitem.”

A sportlövő személyiségéről a már idézett interjúban Csonka Zsófia ezt mondta: „Nagyon zárt, belső küzdelem zajlik. Azt hiszem, ebben találtam meg a lövészet szépségét. Érdekes ez, mert alapvetően nagyon gyakorlatias vagyok, inkább a dinamikus tevékenységeket kedvelem. Ezzel szemben a lövészet a legmonotonabb és legstatikusabb cselekvések egyike. Mégis pontosan ez volt szimpatikus, mert egy olyan belső küzdelemre van lehetőség, ami igazából az élet nagy küzdelmeit példázza, egyfajta esszenciaként.”

A 2012. évben megrendezett önkéntes akció, a 72 óra kompromisszum nélkül akkori fővédnöke, Hirling Zsolt evezős egy 72 perces feladatra hívta olimpikon társait. Ezen részt vett Csonka Zsófia sportlövő is, valamint Verrasztó Evelyn és Mutina Ágnes úszók, Hidvégi Vid tornász, Tóth Krisztina asztaliteniszező és Farkas Györgyi hétpróbázó. Az országos programban, a több ezer önkénteshez csatlakozó sportolók a budapesti Erzsébet téren a padokat festették, díszítették. A tér közepén lévő padsorra az ötkarika elhelyezése mellett mindannyian odafestettek egy saját sportágukat ábrázoló szimbólumot is.

Forrás: MTI, ÖKI, fotó: MOB, Skublics Gergely

Reformatus.hu 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.