Tisztújítás Királyhágómelléken

2010. október 22., péntek

Hat évre ismét Csűry Istvánt válaszotta püspökké a Királyhágómelléki Református Egyházkerület választói közgyűlése pénteken, Nagyváradon.

alt

Az egyházkerületi választások betetőzéseként pénteken választói közgyűlést tartottak Nagyváradon, ahol döntés született a püspök és a különböző tisztségviselők személyéről. Az egyházkerület honlapján közzétett híradás szerint 60 szavazattal választotta újra Csűry Istvánt püspökké a közgyűlés. Csernák Béla bihari lelkipásztor 20 szavazatot kapott, 2 szavazat érvénytelennek számított. Főgondnoknak Varga Attilát választották meg 57 szavazattal. Kovács Zoltán, aki eddig a főgondnoki tisztséget betöltötte, 25 szavazatot kapott, 1 szavazatot érvénytelennek minősítettek.

Mint arról az egyházkerület lapja, a Harangszó honlapja beszámol, a tisztújítási folyamat a presbiteri választással már tavaly ősszel megkezdődött. Az idei év cikluszáró esztendő a partiumi egyházkerületben. Augusztus végén a kerület kilenc egyházmegyéjében voltak választások. Ennek eredményeként hat egyházmegyében új esperes kezdhette meg a szolgálatot.

Az augusztusi egyházmegyei jelölő közgyűléseken Csűry István jelenlegi és immár újraválasztott püspök 199 jelölést kapott, míg Csernák Béla bihari lelkipásztor, volt egyházkerületi főjegyző 52-t, az időközben visszalépett Józsa Ferenc Arad-mosóczi lelkipásztor pedig 6-ot.

A püspökválasztás eredményhirdetése után Csűry István a következőket nyilatkozta az Erdély Online romániai magyar hírportálnak: „Az egyházkerület egységes kell legyen, és én a magam részéről nyitott vagyok a velem szemben indult Csernák Béla felé is. A közeljövőben keresni fogom az alkalmat, hogy megbeszéljük azt, amit ő akart volna prioritásként megtenni az egyházkerületben. Én továbbra is szeretném egyre erőteljesebben szolgálni az úgynevezett profi egyházi szolgálatot. Legnagyobb feladatunk a Ige minden szívhez, lélekhez való eljutása, ebben szeretném segíteni a lelkipásztorokat a gyülekezeteket is.”

A választásokkal kapcsolatos fellebbezre az egyházkerület választási szabályzata érftelmében a választást követő 15 napon belül van lehetőség. Az esetleges fellebbezések ügyében az Egyházkerületi Választási Bizottság 10 napon belül intézkedik. A fellebbezések lejárta után egy hónapon belül hívandó össze az egyházkerület alakuló közgyűlése, amit az egyházkerület honlapján közzétett választási ütemterv szerint december 4-én terveznek megtartani.

Cz.A.

(A kép a Királyhágómelléki Egyházkerület püspökének 2010.  január 16-án, Nagyváradon tartott beiktatásán készült)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.