Tenni akaró öt százalék

2017. április 27., csütörtök

Szeged közterületein szeretnének segíteni a város reformátusai az idei Szeretethídon. Az önkormányzat olyannyira örült a felajánlásnak, hogy a Szeged napja ünnepségsorozat hivatalos programpontja lesz az egyházi kezdeményezés. A részletekről Mándi Ferenc teológust, az önkéntes napok Szeged-Kálvin téri koordinátorát kérdeztük.

Debrecenből érkezett Szegedre, a tavalyi Szeretethídnak még a Debreceni Egyházmegyében volt koordinátora. Milyen benyomásai vannak?

Nekem, aki valóban Debrecenből jövök, nagyon meglepő volt az, hogy Szegeden mennyi református él. Szegedre katolikus városként tekintettem, és amikor belecsöppentem a Kálvin téri gyülekezet életébe, rácsodálkoztam, mennyi hívő, protestáns ember van a településen.

Vajon látják ezt a szegediek is? A 2011-es népszámlálás szerint a százhatvannyolcezer lakosból alig több mint nyolcezren vallották magukat reformátusnak. Ez öt százalék.

A Szeretethíd ebben is segíthet. Célunk, hogy hidat képezzünk Szeged és a református gyülekezetek között. Szeretnénk megmutatni, hogy mi is itt vagyunk a városban, és teszünk is Szegedért és az itt élőkért. Ez figyelemfelhívás is, ahogy a Szeretethíd jelmondata is szól: „Legyünk felkiáltójellé!" Szeretnénk hirdetni, hogy Isten ügyét szolgáljuk azzal is, ha kétkezi munkával szépítjük a környezetünket. Ötszázaléknyian vagyunk, de szeretnénk láthatóak lenni. Jó lenne, ha a négy szegedi gyülekezet tagjai is jobban megismernék egymást, akár a program révén is.

Milyen munkákra készülnek?

Vannak gyülekezeti kezdeményezések, és vannak közös megmozdulások. Az utóbbiak közül kiemelném a református temetőnek a Honvéd téri gyülekezet által évről évre megszervezett takarítását, rendbetételét, amelyre a többi gyülekezet tagjait is várják. Idén viszont arra is készülünk, hogy a város közterületein is megjelenjen a Szeretethíd. Egyeztetünk a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársával, és bár végleges döntés még nincs, a következők merültek fel lehetőségként: játszóterek felújítása, kerékpártárolók rendbetétele, virágültetés, virágágyások gyomlálása, söprögetés és hulladékgyűjtés. A Kálvin téri gyülekezet tagjai mellettt a város többi református gyülekezetéből is várunk csatlakozókat.

Hogyan fogadták a megkeresést a szegedi önkormányzatnál?

Úgy éreztem, meglepődtek, hogy egyházi közegből, önkéntességből szeretnénk a városért tenni, de pozitívan és lelkesen fogadták a felajánlásunkat. Minden támogatást megkapunk: bármelyik munka valósul is meg, kapunk hozzá eszközöket és szakembereket, de akár még a virágpalántákat is. Az önkormányzattól érkezett az ötlet is, hogy a programot a Szeged napja ünnepségsorozat részeként kezeljük.

Tavaly a Szeretethídon végzett munkája miatt az Év önkéntese-díjjal jutalmazták.

A Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház Év elismerését kaptam meg. A Magyar Református Szeretetszolgálat terjesztett fel erre. Nem azért dolgoztam, mert díjat vártam volna érte. Egyedül Istené a dicsőség!

Még lehet jelentkezni

A Szeretethíd Kárpát-medencei református önkéntes napokra május 8-ig lehet jelentkezni a www.szeretethid.hu honlapon, ahol eddig 9500-an regisztráltak. A Szeretethíd fővédnöke, Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó, illetve a kezdeményezés korábbi fővédnökei, támogatói és önkéntesei videóban osztják meg gondolataikat az önkéntességről.További információ a Magyar Református Szeretetszolgálat Facebook-oldalán.

Hegedűs Márk, fotó: Kapás Csilla

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2017. április 30-i számában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.