Temetkezési helyre bukkantak Szerencsen

2011. március 31., csütörtök

Régészeti ásatások zajlanak a szerencsi református templom környékén, melynek során valószínűleg egy több száz sírt tartalmazó árpád-kori temetőt találtak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság Herman Ottó Múzeumának munkatársai osszáriumot, Zsigmond király idejéből származó ezüstpénzt, 13. századi indás csattot, „S" végű hajkarikákat találtak. A tárgyi leletek mellett felszínre került egy valószínűleg 2-3. századból származó germán településrészlet, földbe mélyített házzal, ahhoz tartozó égetőtűzhellyel és árkokkal.

A feltárást követően elkezdődik a szerencsi református templom felújítása. A 13. században épült gótikus stílusú templomot kívülről és belülről teljesen felújítják. Megerősítik az épületet körülvevő kőfalat is. Az építési munkálatokkal párhuzamosan megtörténik az orgona restaurálása is. A munkálatok várhatóan a húsvéti ünnepekre befejeződnek.

 

Forrás: tirek.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.