Teltházas jótékonysági koncert a budapesti Bach-orgonán

2017. augusztus 11., péntek

Jótékonysági orgonahangversenynek adott otthont augusztus 9-én a budapesti Németajkú Református Egyházközség. Az est szólistája a nemrégiben a Zeneakadémián végzett orgonaművész, Tabajdi Ádám volt, aki a koncert teljes bevételét az országos református cigánymisszió támogatására ajánlotta fel.

A Zeneakadémia elvégzése után az ifjú orgonista felvételt nyert a párizsi Conservatoire-ra, ahol jelenlegi professzorai Olivier Latry, a párizsi Notre Dame orgonistája és Michel Bouvard, a versailles-i királyi kápolna orgonistája. Első évét osztályelsőként végezte a párizsi orgonaosztályban.

Műsorában a türingiai orgonastílus bemutatását helyezte előtérbe, így esett a választása Johann Sebastian Bach, Georg Muffat és Nicolaus Bruhns orgonaműveire. A szólista különös érzékenységgel kezelte a gyülekezet tavasszal felavatott új, türingiai stílusú Bach-orgonáját, a közönség pedig értékelte a hangzás plasztikusságát, a regiszterek kombinálhatóságát, a billentés differenciáltságát, és nem utolsó sorban a kiegyenlített, mégis energetikus plénumhangzásokat.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.