Átadták a megújult fasori orgonát

2016. március 09., szerda

„A kultúra és a hit összetartoznak, mert minden igaz hit kultúrát hoz létre, és minden igazi kultúra mögött ott a hit" – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fasori református templom újjáépített orgonáját bemutató március 8-i hangversenyen.

Balog Zoltán köszöntőjében rámutatott: a kultúra mindig egy közösségen belül születik meg, a Fasori Református Egyházközség közössége pedig összefogásával bizonyította, hogy az orgona nem csak luxuscikk, hanem a közös lelki élet fontos eszköze. A felújítás a gyülekezet összefogásából és a kormány támogatásával valósulhatott meg.

A kormány az elmúlt négy évben több mint hatvan orgona megújulását támogatta több százmillió forinttal. „Azt szeretnénk, ha a kormány nemcsak orgonaépítéseket támogatna, hanem minden olyan közösséget, amely értéket őriz, újít meg vagy teremt, és így segít abban, hogy otthon érezhessük magunkat ebben a világban" – mondta Balog Zoltán.

A miniszter szólt arról is, hogy az orgona Bach szerint „a világmindenség leképezése", orgonát építeni pedig hasonlít a teremtéshez. E hangszer hangja „a világ nem létező harmóniájának az elővételezése", de ehhez emberre, művészre is szükség van. „Itt a Fasorban adott az eszköz és adott az ember is, hogy megszólaljon a bizonyságtétel a szépről, a jóról az igazról, az élet küzdelméről és győzelméről" – tette hozzá.

Pálúr János játszik az újjáépített orgonán

Balog Zoltán beszéde végén felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét. „A zene évezredek óta az istentisztelet meghatározó része, elengedhetetlen kelléke, egyszerre hitvallás, könyörgés és dicsőítés. (...) Ez az orgona is arra hivatott, hogy hangjával az Isten előtt hódoló művészet nagyságát hirdesse" – írta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy az új hangszert különösen becsessé teszi, hogy polgári, keresztyén kezdeményezés áll a megújulása mögött.

Ahogy arról már korábban írtunk, egy 16 éves folyamat végére került most pont, ennyi idő kellett ahhoz, hogy a Fasori Református Egyházközség elkezdhesse és kivitelezhesse a hangszer rekonstrukcióját. A templom orgonáját 1913-ban a pécsi Angster cég készítette, az újjáépítést a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra végezte. E felújítás és bővítés során az eredetileg 28 regiszteres hangszer 47 regisztert kapott. A megújult orgonában 3685 síp van, a leghosszabb ötméteres.

A felújításért a gyülekezet március 6-i vasárnapi istentiszteletén adtak hálát, melyen Bogárdi Szabó István hirdetett igét.

Az új orgonát tervezője, Pálúr János, a gyülekezet kántora, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona- és improvizációtanára avatta fel március 8-án este, hangverseny keretében. A fasori református templom 12 éve működő sorozata, a Fasori Zenés Esték keretében havonta hangzanak el koncertek. Októberben orgonafesztivált tartanak a templomban, amelyen a tervek szerint Olivier Latry, a párizsi Notre-Dame orgonistája is fellép.

Forrás: MTI, fotó: Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.