Szlovákia: majdnem terrorcsapás ért egy zsúfolásig telt templomot

2010. január 25., hétfő

altA szlovákiai Spisske Vlachyban/Szepesolasziban éppen hogy sikerült megakadályozni egy terrorcsapást, amit egy 33 éves férfi akart végrehajtani az ottani templom ellen. Ez az első olyan eset északi szomszédunknál, amikor a vád terrorizmus.

Éppen akkor vették őrizetbe a gyógyszerek befolyása alatt álló férfit, amikor terve kivitelezésére indult. A többszörösen büntetett előéletű gyanúsított lakásán a rendőrség nagy mennyiségű robbanóanyagot talált. A vádlott azt vallotta, hogy szabadon forgalmazott anyagokból ő maga készítette a robbanószert. Ezt a zsúfolásig telti templomra akarta dobni. Motívumként azt nevezte meg, hogy „mélységesen gyűlöli az egyházat és a vallást”. Szerinte ugyanis ezek a szabad akaratot ássák alá. A szlovák rendőrség vezetője, Jan Packa szerint ez az első olyan vádeljárás Szlovákiában, amit terrorizmus miatt folytatnak le. Bár a vádlottat pszichiátriai vizsgálatra utalták, jogerős ítélkezés esetén 20-25 évnyi börtön vár reá. (livenet.ch – 2010-01-26 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.