Szimbólummá vált

2015. október 08., csütörtök

Az intézmény 25 évvel ezelőtti újraindítására emlékeztek a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karán. A nagykőrösi intézményben harminchárom év kényszerszünet után 1990. október 6-án indult újra az oktatás.

Nagykőrös szimbólumává vált annak, hogyan lehet nagyon nehéz helyzetből továbblépni és felvirágoztatni egy intézményt. A főiskola vállalta a kultúra, az oktatás, az egyház és a nemzet szolgálatát – hangzott el az egész napos ünnepségen. Az október 6-i rendezvényen Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora a hitvalló elődök, tanítók, tanárok munkájának, szeretetének fontosságát hangsúlyozta, ami – szavai szerint – hozzájárult ahhoz, hogy újraindulhasson a nagykőrösi főiskola.

Újabb területek

Huszonöt év egy intézmény életében rövid idő, de a visszaemlékezés lehetőséget ad arra, hogy együtt lehessenek azok, akik segítették a főiskola újraindítását – mondta köszöntőjében Rádli Katalin. A minisztériumi főtanácsos hangsúlyozta: a kilencvenes években fontos lépés volt, hogy a nagykőrösi intézmény egyházi főiskolaként kezdhette meg munkáját, és a tanítóképzés mellett nyitott volt arra is, hogy újabb területeken – például a szociális munka és a diakónia – indítson képzést. A főtanácsos szerint az iskola szellemisége miatt új szegmensek nyílhattak meg, ennek köszönhető a főiskola marosvásárhelyi képzésének beindítása, amelynek segítségével diplomát tudtak adni az erdélyi hallgatóknak is.

A város büszke a főiskolára

Nagykőrös nem volt kegyelt városa az előző rendszernek, az ötvenes-hatvanas éveket megsínylették az itt élő polgárok – emlékezett vissza Czira Szabolcs, a város polgármestere arra az időszakra, amikor az előző rendszer bezáratta a református tanítóképzőt. – Köszönjük a Jóistennek, hogy sikerült újraindítani a főiskolát. Az elmúlt huszonöt évben Nagykőrös befogadta a hallgatókat, és szeretnénk, ha minél több diák jönne hozzánk, és rácsodálkozna gyönyörű kis városunkra. Büszkék vagyunk arra, hogy Nagykőrösön főiskola működhet.

A cikk a Parókia Portálon folytatódik.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás
Forrás: parokia.hu 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.