A börtönlelkészség fontos egyházi szolgálat

2010. szeptember 25., szombat

altGyakran csak a börtönlelkésszel tud bizalmasan, megfigyelésmentesen beszélgetni a fogvatartott a zárt rendszerű börtönvilágban.

altGyakran csak a börtönlelkésszel tud bizalmasan, megfigyelésmentesen beszélgetni a fogvatartott a zárt rendszerű börtönvilágban. Az egyházak olyan fontos szolgálatot végeznek e téren, amit az állam nem képes és nem is akar átvállalni.

A svájci reformátusok internetes honlapján (ref.ch) olvasható a Dosszié-rovat, ebben jelent meg több anyag is, amelyek a börtönlelkészi szolgálattal foglalkoznak. A különféle anyagok között szerepel az is, ami a börtönlelkészi szolgálat világméretű tevékenységét, elterjedtségét mutatja be két részben, a stockholmi nyárvégi börtönlelkész-világkongresszus kapcsán. Olvashatunk olyan cikket, amiben a Svájcban élő nem-keresztyén elítéltekkel foglalkozó börtönlelkészek írnak munkájukról. Az egyik tudósítás elkíséri a st. galleni börtönlelkésznőt, Käthi Meier-Schwobot egy napi munkájára. Ezt a tudósítást a Neuer Zürcher Zeitung jegyezte „Gyertyák, levelezőlapok, papírzsebkendők” címmel. A Dossziéban közreadja börtönlelkészi tapasztalatait Andreas Marti, aki az argaui kantonális büntetés-végrehajtási (bv-) intézetben szolgál, Gmündenben. A rovatban a református kantonális egyházak börtönlelkigondozói irodáiról is kapunk pontos tájékoztatást, nevezetesen kilenc bv-lelkészségről, elérhetőségükről. Megtudhatjuk, hogy Bázel városában ökumenikus lelkigondozói csoport működik,  bern-jura-solothurni kantonális börtönlelkészség honlapján a képzésről és a továbbképzésről is tájékozódhatunk. (ref.ch – 2010-09-24 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.