Összefogással többre jutunk

2015. november 22., vasárnap

A közkedvelt fővárosi Vörösmarty téri adventi vásár első napján már találkozhattak a látogatók a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) munkatársaival, ugyanis november 13. és 19. között minden nap egy faházban fogadták a felajánlásokat, adományokat. Az egyik délután kilátogattunk a vásárba, hogy a Szeretetszolgálat adventi adományozási akcióiról beszélgessünk.

Fejér Zsófia munkatárs elmondta, hogy idén második éve kapták meg egy hétre a karitatív adománygyűjtő pontként használt faházat a Szeretetszolgálat számára. A cél, hogy az adventi vásárban megismertessék az MRSZ munkáját az arra járókkal és tudjanak adományokat gyűjteni az általuk támogatott rászorulóknak.

A Szeretetszolgálat munkatársától megtudtuk, hogy három formában lehet rajtuk keresztül támogatást felajánlani: Budapesten és Debrecenben is jelen vannak a Kék vödör akcióval, amellyel tartós élelmiszert gyűjtenek, másrészt országszerte fogadnak Nyilas Misi pakkot (cipős dobozt), amibe várják a gyerekeknek szóló karácsonyi ajándékokat. Mindkét adakozási program anyagilag is támogatható.

Idén is Kék Vödör akció

A Kék vödör programot egyre többen ismerik, szeretik, keresik. A Dorcas Segélyszervezettel együttműködve az MRSZ 2013-ban 16 tonna, 2014-ben pedig 20 tonna élelmiszert gyűjtöttek, hogy a beérkezett adományokkal nehéz helyzetben lévő családokat segítsenek. A Kék vödrökből jutott hazai és határon túli rászorulókhoz, és a legtöbb esetben még karácsony előtt megérkezett az adomány, így az ünnepre készülés reménytelenségében érkezhettek a Kék vödrök, az örömüzenettel együtt.

A Magyar Református Szeretetszolgálathoz beérkező levelek, illetve az egyházközségektől érkező visszajelzések és a terepen végzett szolgálatuk alapján is egyértelműen megfogalmazódott, hogy idén is sokan számítanak a reformátusok adományára. Számos család van, akik nem amiatt aggódnak, hogy milyen ajándékot vásároljanak gyermeküknek, gyermekeiknek, hanem kérdéses számukra, hogy – mivel hónap végéről beszélünk – lesz-e meleg étel az asztalukon karácsonykor.

A speciálisan erre a célra elkészítetett vödrökbe alapvető élelmiszereket (cukor, liszt, olaj, rizs, tészta, konzervek) tesznek, a csomag értéke hozzávetőlegesen 3000 forint. Minden kisebb és nagyobb felajánlás számít, hiszen ezek egyesével növelik az átadható adományok mértékét. Egy-egy liszt, olaj, cukor talán nem tűnik túl nagy értéknek a polcon, de a családoknak, akik ezt megkapják a Kék vödörben – és ez az egyetlen, amivel karácsonykor főzhetnek, süthetnek –, reményt, megnyugvást jelent.

Az a bizonyos pakk

Nyilas Misi immár klasszikussá vált történetét sokan a szívünkbe zárták, a debreceni kisdiákét, aki nagy örömmel fogadott (volna) egy csomagot, amit neki küldtek. Hozzá azonban nem jutott el az ajándék, amit neki szántak. A Magyar Református Szeretetszolgálat azt szeretné, hogy örömet szerezzenek azoknak a hátrányos helyzetű gyermekeknek, akik hiába vágynak ajándékra karácsonykor, körülményeik miatt erre nincs lehetőségük.

Számtalan család él mély szegénységben határainkon innen és túl.„Hozzunk egy kis csodát közösen ezeknek a családoknak, a nélkülöző gyermekeknek és az intézményekben vagy szüleik nélkül nevelkedő fiataloknak az életébe egy-egy Nyilas Misi Pakkal!" – olvasható az akció szórólapján.

Mindehhez csak egy cipősdobozra van szükség és néhány olyan ajándékra, melyeknek saját gyermekeink is örülnének. Az így elkészített csomagot el lehet vinni a lakóhelyhez legközelebb eső gyűjtőhelyre november 16. és december 18. között is. Az MRSZ azt kéri, hogy az adakozó a dobozon tüntesse fel, milyen nemű és életkorú gyermeknek szánja az ajándékot. A tavalyi évben több, mint 5000 ajándékcsomag gyűlt össze, mellyel rászoruló gyermekek arcára csaltak mosolyt.

A segítők

Fejér Zsófia elmondja, hogy a munkatársak mellett vannak önkéntesek is, akik egy-egy ilyen akciónál segítik a szolgálatot. Vannak idősek, nyugdíjasok, de vannak köztük például a kötelező iskolai szolgálatot teljesítő fiatalok is. A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához 2016-tól ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges. Ez lehet például szociális, jótékonysági, egészségügyi, környezetvédelmi, kulturális és közösségi területeken.

Amikor mi a Vörösmarty téren vagyunk, egy idősebb hölgy indul el szórólapozni a vásár látogatói között. Illia Erzsébet, arra a kérdésemre, hogy miért szolgál itt önkéntesként, a legtermészetesebb módon válaszolja: „Szeretek segíteni." A Magyar Református Szeretetszolgálat egyéb akciójában is részt vett már, a 2013-as budapesti árvíz idején csatlakozott a segélyszervezethez. „Szimpatikus volt a társaság, itt maradtam és időnként segítek"- mondja Erzsébet. Tavaly is itt volt a vásáron, akkor közvetlenül karácsony előtt volt lehetősége megmutatkozni a szolgálatnak a karitatív adománygyűjtő ponton. Annak ellenére, hogy a többi faháztól eltérően itt nem kapni lehet valamit, hanem adni, mégis sokan érdeklődtek, hoztak élelmiszert és cipősdobozt is és segítettek pénzadománnyal is.

A téren a faház mellett egy fajáték is van, amit az arra járó gyerekek ki is próbálnak. Két játékosnak közösen kell egy lyukakkal teli pályán egy labdát eljuttatni a tábla tetejéig úgy, hogy az ne essen bele egy lyukba sem. A gyerekeknek a játékban lelkesen segít egy munkatárs, Molnár László. Ő közfoglalkoztatottként vesz részt a munkában, idén már nem először. 2014 eleje óta igyekszik segíteni a Magyar Szeretetszolgálat munkáját. Tavaly karácsony előtt is kint volt a Vörösmarty téren. A tapasztalatairól beszámolva elmondja, hogy sokféle korosztály megfordult a faháznál. Volt aki, csak itt hallott az adományozás lehetőségéről, de volt olyan is aki célzottan kereste fel őket. László példaként említi azt a hölgyet, aki rokonaihoz jött Magyarországra Ausztriából, és mivel hallott az MRSZ kampányáról, december 24-én kijött hozzájuk és nagyon sok tartós élelmiszert hozott.

Kérdésemre, hogy mit szimbolizál ez a játék, Fejér Zsófia azt feleli: a játékot közösen is lehet játszani és ezzel próbálják megmutatni az összefogásnak és az együttdolgozásnak az élményét. A játék célja – a sikerélmény nyújtása mellett – a közös munka összeszervezési nehézségeinek és az összefogás örömének érzékeltetése. Ez szimbolizálja azt az együttműködést, mely nélkül a Szeretetszolgálat nem tudna végezni szolgálatát. „A labdát együtt felvinni a célig egy nagy élmény mind a két játékosnak – emeli ki Zsófia – Megtapasztalhatjuk milyen jó, ha segítünk egymásnak és ezáltal tudunk másoknak is segíteni. Összefogással többre jutunk."

Összeállította: Telepóczki Márta, fotó: Dimény András

További információk: jobbadni.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.