Segítség a segítőknek

2013. június 06., csütörtök

Több száz adag hideg élelmet vitt a Magyar Református Szeretetszolgálat Pócsmegyerre. A Szentendrei-szigetet védő önkénteseknek leginkább élelmiszerre és munkagépekre van szükségük.

Négyszáz zsömlét, szendvicset készítettek, majd juttattak el a Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei az árvízi védelemben dolgozók számára csütörtökön. Szénási Andrást, az MRSZ adománykoordinátorát és két egyetemista református fiatalt kísértünk el Pócsmegyerre. A károlis diákok az egyetemi levelezőrendszerben találkoztak a felhívással, ez volt az első napjuk önkéntesként.

A Szentendrei-sziget hat települése rohamtempóban készül a Duna áradására. A falvak gátakkal vannak körülvéve, de néhol már most sem sok látszik ki belőlük, a tetőzést pedig csak napok múlva várják. A tahi hídon áthaladva, a falu belsejében homokzsákokból rakott fal fogad minket, azt mondják, odáig fog mindent elborítani a Duna. Pócsmegyeren, a református templom előtt is homokzsákokat látunk, árvíz idején a csatornában is megemelkedik a vízszint, a lefolyóból előtörő víz elöntheti az utcákat.

„Két kilométer kritikus, Horány és Surány között" – magyarázza Kovách Tamás, Pócsmegyer és Leányfalu lelkésze. A 2000-es évek elején ott átszakadt a gát, az a leggyengébb pontja a védelemnek. Több százan pakolnak homokzsákokat, magasítják a védműveket már harmadik napja. „Ha átszakad a gát, a víz elviszi a falvakat is" – mondja a lelkész, miközben elvezet minket a polgármesteri hivatal udvarába.

Épp kipakoljuk a magunkkal hozott élelmet, mikor megérkezik Németh Miklós, a polgármester, akitől megtudjuk, aznap kétszáz önkéntesük volt, a helyiek mellett sokan távolabbról is. Érkezett egy harminc fős árvízvédelmi osztag nyíregyházáról, de kivezényeltek ötven rendőriskolást is, péntekre pedig újabb negyven főt várnak.

„El kell látni a szolgálatban lévőket, ehhez élelmiszerre van szükség, de az is nagy dolog, ha valaki földmunkagépével jön a segítségünkre" – mondja a lelkész, aki segítséget kért a Szeretetszolgálattól. A polgármester még kezet fog velünk, majd mindketten sietnek vissza a gátakra.

A szomszédos Szigetmonostorra is sok segítő kéz érkezett, többek között a Csömöri Református Egyházközség és a Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség önkéntesei. Molnár Zsolt polgármester szerint – a segítségnek hála – pénteken délelőttre remélhetőleg sikerül befejezni a védművek építését.

A héten minden nap legalább ötven református szeretetszolgálatos önkéntes vesz részt az árvízi előkészületekben – tudtuk meg Vad Lillától, az MRSZ önkéntes munkát koordináló munkatársától. Pénteken a Dunának egy Budapesthez közeli szakaszán dolgoznak majd, de a hétvége minden napjára várják az önkénteseket. Jelentkezni a vad.lilla@jobbadni.hu címen lehet. Az MRSZ munkatársai is folyamatosan segítenek az e-mailben vagy telefonon segítséget kérő bajbajutottaknak.

Feke György, képek: Sereg Krisztián

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.