Schmitt Pál Nagyváradon: kitüntetés az egyetemalapítóknak

2010. október 20., szerda

Kétnapos romániai útja során az államelnök részt vett a Partiumi Keresztény Egyetem jubileumi ünnepségén és erdélyi magyar egyházfőkkel is tárgyalt.

alt

A Magyar Köztársaság elnöke kedd reggel Marosvásárhelyen erdélyi magyar egyházfőkkel találkozott. A zártkörű munkareggelin a történelmi egyházak szerepét méltatta, mondván, hogy kisebbségi sorsban főként ők és lelkészeik azok, akik a lelket tartják a határon túli magyarságban. A megbeszélés során az egyházfők legfőbb gondjaikat ismertették az államfővel. „Az elnök úr megígérte, hogy tőle telhetően mindent megtesz a romániai restitúciós törvény felgyorsítása és alkalmazása érdekében. Elmondta, hogy gondjainknak különböző fórumokon adott és ad hangot, így már Traian Băsescu államfőnek is felvetette a témát” – számolt be a kolozsvári Krónika című napilapnak a találkozóról Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese.

Schmitt Pál kétnapos romániai útját Nagyváradon fejezte be kedden este. Tőkés László volt református püspök, az Európai Parlament alelnöke, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) elnöke hívta meg abból az alkalomból, hogy idén ünnepeljük a húsz éve alapított Sulyok István Református Főiskola, valamint ennek jogutódja, a tíz éve létrehozott PKE jubileumát.

A nagyváradi újvárosi református templomban tartott jubileumi ünnepségen Csűry István a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke tartott nyitóáhitatot, majd Tõkés László szólalt fel a PKE elnökének minõségében, aki a nemzeti összetartozás fontosságát hangsúlyozta. Schmitt Pál az anyanyelven való tanulás szükségessérõl beszélt, majd leszögezte: „Az egyetemek továbbfejlesztése, oktatási kínálatának és kutatói bázisának bõvítése a romániai magyarság és az anyaország közös feladata!”

Ezt követõen az államfõ a Magyar Köztársaság Emlékérmével tüntette ki a PKE alapítóit: Tőkés Lászlót, Tempfli Józsefet és Tolnay Istvánt, majd Tõkés László adta át Schmitt Pálnak az Egyetemi Jubileumi Emlékérmet, illetve egy festményt, Kristófi János alkotását. Az ajándékozások sora nem ért véget, ugyanis Kovács Zoltán a Királyhágómelléki Református Egyházkerület fõgondnoka a Váradi Biblia hasonmés kiadását nyújtotta át az államfőnek. Az ünnepségen végezetül a Sapientia és a Partiumi Keresztény Egyetem képviselői aláírták az erdélyi felsőoktatási stratégia megalkotásáról szóló szándéknyilatkozatot. A jubileumi alkalmat Böcskei László római katolikus megyés püspök áldása zárta.

forrás: Krónika/erdely.ma/Harangszó

Istent keresem

2Móz 7,26–8,28

„Én, az Úr, itt vagyok az országban. Így teszek különbséget az én népem és a te néped között.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink