Saját határainkat elfogadni, a mértéktelenségnek búcsút mondani - megnyílt a 60. Rajnai Zsinat

2010. január 10., vasárnap

alt Ünnepélyes istentisztelettel nyílt meg vasárnap délután a Rajnai Protestáns Egyház (EKiR) 60. Tartományi Zsinata. Bad Neuenahrban, a Luther Márton templomban Barbara Rudolph egyházfőtanácsos hirdette az Igét.

Pál apostolnak a rómaiakhoz írott leveléből vett Ige alapján Rudolph lelkész rámutatott: „Az apostol Isten irgalmasságát fedezteti fel velünk életünkben, hiszen az irgalmasság a hitnek a mértéke, metruma, az élet taktusa, amit Isten ad nekünk”. Az Ő mértékegysége azonban más, mint az emberi váradalmaké. Ő irgalmasságában szenvedélyesen szereti a kis, feltűnés nélküli dolgokat. Róma 11,33+36-ban és a 12,1-8-ban Pál példaértékűen ad mértéket az emberi cselekvés számára. Ezt az okos istentisztelet, az Istennek való teljes odaszánás jellemzi, meg az, hogy ne a világhoz igazodjunk, s mindig vizsgáljuk meg, mi az Istennek akarata, azaz mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes. Előfordul, hogy az emberek a nagy és kiemelkedő dolgok keresése közben elvétik Isten irgalmasságát. Márpedig az Ige hív mindenkit, hogy Isten irgalmasságát fedezze fel a töredékesben, a középszerűben, a jelentéktelenben is. A hívőktől Isten azt várja, hogy mérjék fel személyes határaikat és ne vállaljanak közösséget a mértéktelenséggel. De a kellő mérték keresése közben sem hagyja magukra Pál a testvéreket, hanem a gyülekezet közösségével támogatja őket. „Mindkettő egész életünkön át tartó folyamat: a hit helyes mértékének begyakorlása, és a felebarátra szorultságunk is” – hangsúlyozta Barbara Rudolph lelkésznő. A zenei aláfestést az ünnepi istentisztelten a kölni egyházi kórus szolgáltatta. Az istentisztelet perselyadományát egy ruandai projekt támogatására fordítják, amit az Egyesült Protestáns Misszió működtet „Iskolázás szegénység helyett” címmel. – Vasárnap este a 60. rajnai zsinat a hivatalos megnyitóval, a hazai és a külföldi vendégek köszöntésével és egyéb ügyrendi döntésekkel kezdte meg egy hetes, jelentős döntéseket hozó munkáját. (EKiR.de – 2010- 01 – 10 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.