Reménnyel teli

2011. november 30., szerda

A „Kék Vödör – Remény tele” jelszavú nagyszabású élelmiszer- és adománygyűjtési akciót a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Debreceni Református Egyházmegye, a Magyarországi Dorcas Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat  két esztendővel ezelőtt indította. Idei akciójukban határon inneni és kárpátaljai rászoruló családokhoz juttatják el a kék vödrök egy részét.

November 21.én, a péterfalvai gimnáziumban, a derceni diakóniai központban és a nagydobronyi gyermekotthonban adták át a több mint hárommillió forint értékű adományt. Szükség volt a segítségre a három intézményben, ugyanis javarészt adományokból tartják fenn azokat – mondta a kárpátaljai püspök. Zán-Fábián Sándor hozzátette: semmilyen állami támogatásra nem támaszkodhatnak Ukrajnában. Az adakozás és a segítségnyújtás advent előtt üzenet a világnak, hogy hajoljanak egymás és Isten felé, hogy legyen közösségünk Istennel és egymással – fogalmazott a püspök.

Az adományok egyharmadát a derceni gyülekezet fenntartásában működő diakóniai központhoz vitte a delegáció. Kárpátalján  a nagydobronyi gyermekotthon az egyetlen, amely olyan gyermekeket is befogad, akiknek az iratai, a jogi státusza nem rendezett – mondta Katkó László, az intézményvezetője, aki hozzátette azt is, hogy a szülők nélkül maradt gyerekek nevelése Ukrajnában kizárólag ebben az árvaházban folyik magyar nyelven.

Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke az átadáson kiemelte, „az egységes Magyar Református Egyháznak az a fokmérője, hogy mennyire tud a szavakon túl megfelelni az egy közösséghez tartozás gondolatának”.

Az összegyűlt több mint ezer vödörnek eddig az egyharmadát sikerült eljuttatni a rászorulókhoz, a többit a tervek szerint még adventben megkapják. A gyűjtési akcióba bármilyen intézmény vagy magánszemély bekapcsolódhatott. A kék vödrökbe többnyire rizs, cukor, konzerv, étolaj, keksz, levespor, tisztálkodási szer és édesség került.

Forrás: www.ttre.hu 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.