Református világstatisztika

2010. szeptember 16., csütörtök

altA világon élő reformátusokat a korábban Református Világszövetség névvel jelölt genfi központú szervezet fogta össze testvéri közösséggé. Idén június vége óta ezt a Református Egyházak Világközössége nevű szervezet végzi.

Ismeretes, hogy mind a korábbi, mind a mai szervezethez nem csak kifejezetten református nemzeti egyházak tartoztak/tartoznak, hanem presbiteriánus és egyesült közösségek is. Jelenlegi statisztikai adatok szerint a Világközösségnek 230 tagegyháza van 108 országból. A református, és említett rokon felekezetek eloszlása kontinentálisan így nézett ki korábban:  

Kontinens                    Tagegyházak    Országok
Afrika                              59                        31
Ázsia                               58                        14
Karibi térség                     8                          6
Európa                           38                        27
Latin-Amerika                  22                        13
Közel-Kelet                        4                          2
Észak-Amerika                12                          2
Óceánia                          14                        12              
Összesen                     215                     107


A növekedés ehhez képest a tagegyházak számában +15, az országok számában +1. A korábbi szervezet tagegyházainak lélekszáma összesen 75 millió volt, a Református Ökumenikus Tanács idei csatlakozása, illetve az egyesülés után ez a szám mintegy +10 millióval megemelkedett  85 millióra. Ezzel a Református Egyházak Világközössége a világon élő mintegy 2 milliárd keresztyén  körében a harmadik legnépesebb szerveződés a római katolikus és a keleti ortodox egyház után. (warc.ch – wcrc.ch – 2010-09-16 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.