Reformációi minifesztivál az Operában

2017. október 26., csütörtök

A hugenották, Stiffelio és Requiem – monumentális, méltóságteljes és meglepő darabok műsorra tűzésével tiszteleg a reformáció kezdetének 500. évfordulója előtt a Magyar Állami Operaház.

Október 28-tól november 10-ig kilenc előadást szentel a reformációnak az Operaház társulata az Erkel Színház színpadán. Egy rég nem látott francia opera mellett Verdi koncertszerűen előadott operáját és gyászmiséjét is láthatja-hallhatja a közönség. Ezekből ízelítőt is adtak a Pozsonyi úti református templomban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Tisztelgés a francia protestánsok előtt

A zene, a történelem és a vallás találkozik az Opera idén őszi darabválasztásban, Giacomo Meyerbeer A hugenották című francia nagyoperájában, amelyet október 28-án, szombaton mutatnak be. Az ebben a műfajban megszokott szerelmi történet hátteréül ugyanis az 1572-es Szent Bertalan-éji mészárlást választotta a 19. századi szerző, amely során a Párizsba gyűlt francia reformátusokat (hugenottákat) a katolikus IX. Károly király beleegyezésével meggyilkolták. „A darab szépsége – a zene monumentalitása mellett – a téma sajnálatos aktualitása” – véli Szikora János rendező, akinek számos történelmi párhuzam eszébe jutott a távoli és közelmúltból, amikor az ideológiák egymás ellen fordítottak embercsoportokat.

Az 1836-ban bemutatott öt felvonásos zeneművet az 1930-as években játszották utoljára a Magyar Állami Operaházban. A hat alkalommal látható produkciót kettős szereposztásban láthatja a közönség, a főbb szerepeket Kolonits Klára és Rőser Orsolya Hajnalka, Létay Kiss Gabriella és Kriszta Kinga, Boncsér Gergely és László Boldizsár, Bretz Gábor és Gábor Géza, Haja Zsolt és Sándor Csaba, Balga Gabriella és Heiter Melinda, valamint Cseh Antal és Busa Tamás énekli. A szólisták mellett a premier az utóbbi évek egyik legnehezebb feladata elé állította az Operaház énekkarát is, a Strausz Kálmán vezette együttest Csiki Gábor tanította be. Az Opera zenekarát Oliver von Dohnányi vezényli.

Giacomo Meyerbeer: A hugenották

Opera három részben, öt felvonásban, francia nyelven, magyar és angol felirattal

Előadások:

2017. október 28., szombat, 18:00
2017. október 29., vasárnap, 18:00
2017. október 31., kedd, 18:00
2017. november 05., vasárnap, 18:00
2017. november 09., csütörtök, 18:00
2017. november 10., péntek, 18:00

Zenés példázat a megbocsátásról

A reformáció emléknapjának előestéjére különleges zenei csemegével készül az intézmény: Giuseppe Verdi egyik kevésbé híres operáját adják elő koncertszerűen, Christian Badea dirigálásával. A Stiffelio egy osztrák területen élő protestáns lelkész magánéleti dilemmájáról szól. A megcsalt férj – az operák világában szokatlan módon – nem nemtelen bosszún töri a fejét, hanem magába száll, keresi a saját felelősségét és elbocsátaná feleségét. Az asszony viszont megbánja pillanatnyi megingását és hűséges marad hozzá. A mű alapgondolata és -szituációja idegen volt a 19. századi Itáliában, talán ezért is nem aratott nagy sikereket a szerző életében. Partitúráját sokáig elveszettnek hitték, 1960-ban került elő egyetlen példánya.

A Stiffelio címszerepét a mexikói tenor, Hector Lopez Mendoza énekli, míg szólista partnerei Fokanov Anatolij, valamint Bakonyi Anikó, Boncsér Gergely, Cser Krisztián, Szerekován János és Heiter Melinda lesznek. „Mindannyian követünk el hibákat, ezért nekem a darab mondanivalója tetszik a legjobban, ahogy az Úr szolgája képes megbocsátani” – nyilatkozta az idősebb lelkész szerepét éneklő Cser Krisztián. Az előadás valószínűleg sokáig az egyetlen lesz a maga nemében, ugyanis az Operaház 2019-ben tervezi – szcenírozott formában – felvenni repertoárjába.

Giuseppe Verdi: Stiffelio

Koncertszerű operaelőadás olasz nyelven, magyar és angol felirattal

2017. október 30., hétfő, 19:00

Emlékezés az áldozatokra

Hagyományaihoz híven az Operaház halottak napján és az 1956-os forradalom leverésének emlékére tartott gyásznapon is műsorára tűzi Verdi Requiem című gyászmiséjét. A második előadás a reformációt követő vallásháborúk katolikus és protestáns áldozatai előtt tiszteleg, Berkesi Gábor pozsonyi úti református lelkész bevezetője hangolja majd a közönséget az alkalomra. A koncert szólistái közt szerepel Boross Csilla, Szántó Andrea, Hector Lopez Mendoza és Alexander Roslavets. Az est karmestere Pier Giorgio Morandi lesz.

Giuseppe Verdi: Requiem

Előadások:

2017. november 02., csütörtök, 19:30
2017. november 04., szombat, 19:30

„A Magyar Állami Operaház szeretne része lenni a társadalomnak, átvenni, sőt diktálni is annak lüktetését” – indokolta Ókovács Szilveszter főigazgató a „Reformáció 500 az Operában” névre keresztelt „minifesztivál” létrejöttét.

Az intézményvezető katolikusként köszönetet mondott a protestánsoknak, hogy a reformáció segített levetkőzni az egyház hibáit, és hogy a nemzeti nyelvű bibliafordításoknak hála mindenki a maga nyelvén dicsérheti Istent. Nem ez az utolsó ilyen kezdeményezésük, a 2020-as őszi budapesti (katolikus) eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódva egy egész évadon át készülnek keresztyén témájú darabokkal.

Feke György, fotó: Opera, Vargosz

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.