Reformáció 500.1

2017. november 14., kedd

Kortárs irodalmi pályázatot hirdet „Reformáció 500.1” néven a Reformáció Emlékbizottság. A pályázók a reformáció üzeneteihez, értékeihez és szellemi örökségének továbbéléséhez köthető saját irodalmi műveikkel szállhatnak versenybe.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából a Reformáció Emlékbizottság a különböző kulturális, tudományos, oktatási és zenei programok mellett kortárs irodalmi pályázatot is hirdet. A reformáció maradandó üzenetét ezalkalommal nem vizuális vagy kreatív munkákon keresztül, hanem a szépirodalom eszközeivel mutathatják be a versenyzők.

„Október 31-ével nem ér véget a reformáció emlékéve, így mindenképpen szerettünk volna a téli időszakban is meghirdetni egy kreatív pályázatot, nem csak a diákok számára” – fogalmazott Hafenscher Károly, az emlékbizottság miniszteri biztosa. A pályázat célja a reformáció üzeneteinek, értékeinek, eszmerendszerének, szellemi örökségének, illetve azok továbbélésének megjelenítése kortárs irodalmi művek alkotásán keresztül. Ugyanakkor nem klasszikus értelemben vett irodalmi pályázatról van szó: a reformáció jelenkori és utópisztikus megközelítésével olyan izgalmas témát járhatnak körbe a jelentkezők, melyen keresztül bemutathatják, milyen lenne a világ a reformációnak köszönhető vívmányok nélkül.

A pályázatra korosztálytól és iskolai végzettségtől függetlenül bárki nevezhet. Kategóriánként az első helyezettek 100-100 ezer forint pénznyereményben részesülnek, a második helyezést elérők pedig 50-50 ezer forintot nyerhetnek lírai vagy prózai alkotásaikkal.

A pályázók az alábbi kategóriákban nevezhetnek:

Téma: Reformáció nélkül az élet - utópia írása (Milyen lenne a mai világ a reformáció vívmányai nélkül? )

Kategória:

- Kisepikai alkotás az alábbi választható műfajok egyikében

 - novella
 - esszé

- Lírai alkotás bármilyen műfajban

A beérkezett pályamunkákat 4 tagú szakmai zsűri értékeli:

 - Szabó András, irodalomtörténész, egyetemi professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora
 - Mészáros Márton, kritikus, irodalomtörténész
 - Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa
 - Horváth Gergely, rádiós műsorvezető, író

Az elbírálásnál a zsűri olyan szempontok szerint értékeli a pályaműveket, mint a műfaji követelmények betartása, a reformáció értékeinek megjelenítése, tartalom- és gondolatgazdagság, illetve kreativitás és újszerűség.

A pályamunkákat elektronikus formában kell elküldeni 2017. 12. 20-ig a palyazat@reformacio2017.hu e-mail címre, az eredményeket a Reformáció 500 Facebook oldalán és weboldalán teszik közzé.

A részletes pályázati kiírás az emlékbizottság oldalán olvasható.

Forrás: reformacio2107.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.