Refi, a menedék az 50-es években

2011. június 08., szerda

A Debreceni Református Kollégium Baráti Köre kiadásában jelent meg a Menedék című, negyvenkét visszaemlékezést bemutató kötet.

„A Kollégium a szülői szegénységet, a hétköznapok gondját és félelmét megszelídítette...” Erőss Pál, egykori debreceni diák gondolata a Menedék című kötetben olvasható. A könyvben a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában 1950-1957 között érettségizett diákok visszaemlékezései találhatók. A kiadvány negyvenkét refis öregdiák személyes gondolatait tartalmazza, s benne csaknem félszáz, a korabeli diákéletet bemutató fénykép is található.

A kiadó, a Debreceni Református Kollégium Baráti Köre elnöke úgy véli, hogy abban az időben valóban menedék volt a Kollégium, ugyanis nagyon sok diáknak nem volt más lehetősége a tanulásra a származása miatt. „Ebben az időben minden diák kapott egy betűjelet. Az „X”-esek helyzete volt a legrosszabb, őket 1948 után az új, „szocialista” rendszer osztályidegennek minősítette. Állami iskolába nem vették fel őket, és így kényszerpályára kerültek. Számukra az egyházi iskola volt az egyetlen lehetőség, ahol érettségit szerezhettek. Az „E” betűjelzés az egyebet jelentette, közülük is sokan kerültek az 1952 után egyetlen hazai protestáns iskolaként működő debreceni Refibe; közéjük tartoztak például a lelkészgyerekek” - adja meg a történelmi hátteret Győri János.

A teljes írást elolvashatja a Tiszántúli Egyházkerület honlapján, a ttre.hu-n.

Istent keresem

1Móz 32,23–33

„Bár láttam Istent színről színre, mégis életben maradtam.” tovább >


Új fordítású Biblia / Károli-Biblia / Hitvallásaink