"Miért kapnak kevesebbet?"

2010. március 04., csütörtök

altA szaktárca évek óta nem indokolja meg a Magyar Katolikus Egyháznak, hogy miért kapnak alacsonyabb összegű támogatást oktatási intézményei, mint az önkormányzati iskolák, óvodák – mondta Erdő Péter bíboros, prímás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Mintegy hat éve úgy zajlik az egyházi iskolák, óvodák kiegészítő támogatásának kiszámítása, hogy a zárszámadási törvény tárgyalásakor az oktatási minisztérium nem közli velük, hogy minek alapján számoltak ki alacsonyabb összegeket – hívta fel a figyelmet. Az egyház viszont nem szeretne többet, mint azt, hogy "annyit adjanak, amennyi jár", mert ezt egy jogállamban "jogszabályok alapján meg kell tudni mondani", így lenne tervezhető az egyház oktatási tevékenysége – hangoztatta Erdő Péter.

 

MTI

A csütörtöki sajtótájékoztatón a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az alábbi információkat tette közzé sajtólevelében:

Sajtólevél

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia március 2–3-án megtartotta tavaszi rendes ülését.
Jelen sajtótájékoztatón hozzuk nyilvánosságra püspöki konferenciánk és a Magyarországi Református Egyház, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház közleményét, amelyben az áprilisi parlamenti választásokon való részvételre hívunk fel minden jóakaratú embert.
A püspökök testülete áttekintette egyházunk ez évi anyagi lehetőségeit. A tavalyi évhez képest idén nagyságrendileg 10%-kal kisebb költségevetésből kell gazdálkodnunk, ami igen komoly gondot jelent a már amúgy is nehéz helyzetben levő intézményeink és egyházközségeink számára. Mint ismeretes, a kormány tavalyi döntése értelmében idén az SZJA 1%-ból az egyházak számára felajánlott összeget az állam kisebb mértékben egészíti ki, ezáltal jelentősen csökkent a hitéleti támogatás.
Néhány nappal ezelőtt a konferencia Állandó Tanácsa közleményben jelezte, hogy jogi úton kéri a 2008. évi közoktatási kiegészítő támogatást meghatározó kormányrendelet, valamint a közoktatási törvényt módosító 2009. évi CIX. törvény felülvizsgálatát, mivel azok több ponton sértik az egyházak oktatással kapcsolatos alkotmányos jogait és az Apostoli Szentszékkel kötött nemzetközi szerződést.
A konferencia megbízta jogi szakértőit a 2005–2008 évekre járó kiegészítő támogatások felülvizsgálatához szükséges beadvány elkészítésével.
Egy a tavalyi év végén hozott kormányrendelet kimondja, hogy az óvoda teljes nyitva tartási idejében a gyermekkel történő foglalkozások mindegyikét óvodapedagógus kell, hogy irányítsa. Erre hivatkozva ismerünk olyan esetet, ahol az önkormányzati óvoda vezetője figyelmeztette a hitoktatót, hogy 2010/11. tanévtől nem hitoktathat, mert nincs óvodapedagógusi diplomája. Ez ellentétes a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvényben foglaltakkal.
Komoly gondot jelent egyházunknak az Államkincstár Nyugat-Dunántúli Regionális Igazgatóságának – kizárólag a nem állami közoktatási intézményekre vonatkozó – körlevele, amelynek értelmében csak az a nem állami közoktatási intézmény igényelhet normatívát, amelyik a működéséhez szükséges feltételekkel, egyebek mellett önálló adószámmal rendelkezik. Ez veszélyezteti több szerzetesi oktatási intézmény működését, hiszen ezek többsége az intézményt fenntartó rendházzal közös adószámmal rendelkezik.
A Katolikus Karitász tartósélelmiszer gyűjtési akciót hirdet március 14. és 21. között. Ennek során arra kérik a híveket, hogy lehetőségeikhez mérten tartósélelmiszerekkel segítsék a szegény és rászoruló családok mindennapjait. A templomokban összegyűjtött élelmiszereket a Katolikus Karitász juttatja el a szükséget szenvedő családoknak.
Idén második alkalommal rendezi meg a konferencia a magyarság katolikus kulturális értékeit bemutató országos program-sorozatát, a Magyar Katolikus Kultúra Napjait október 4. és 9. között. Az elmúlt évhez hasonlóan minden egyházmegye önállóan készül a többnapos rendezvényre. A programokról részletesebben tájékozódhatnak hamarosan a kultura.katolikus.hu honlapon.

Budapest, 2010. március 4.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.