"Ne a csokifogyasztást, hanem a szén-dioxid-kibocsátást csökkentsük a nagyböjtben" – Az anglikán püspökök kezdeményezése

2010. február 18., csütörtök

altNagy-Britannia energia- és klímaügyi minisztere, Ed Miliband is csatlakozott az anglikán püspökök felhívásához, hogy a mostani nagyböjt egyben szén-dioxid-böjt is legyen. A miniszter is arra buzdítja a brit közvéleményt, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat a negyvennapos böjt alatt, akár csak egy villanykörte kicsavarásával otthonukban.

„Ez a kezdeményezés arra mutat rá, hogy vannak a kezünkben eszközök a változtatásra, amelyek kezdetben áldozatnak tűnhetnek, de könnyen mindennapi életünk részévé tehetjük és ezzel is segíthetünk megelőzni az éghajlatváltozást" – mondja Miliband. Hozzáteszi, neki az fog legjobban hiányozni, hogy rövid távolságokat autóval tegyen meg a városban.

 

altJames Jones liverpooli püspök napenergiát használó vízmelegítő rendszert fog beépíteni otthonában, és arra is fogadalmat tett, hogy számítógépét, telefonját, televízióját kikapcsolja, nem pedig csak készenléti üzemmódban hagyja éjszakára. „Nekünk, akik a ránk jutó résznél sokkal több szén-dioxidot juttatunk a levegőbe, erkölcsi kötelességünk, hogy megfékezzük fogyasztásunkat" – véli Jones, az ötlet kitalálója. A kampányt vezető csoport azt mondta: sürgős szükség van arra, hogy az éghajlatváltozás hatásaitól leginkább szenvedőknek segítséget nyújtsanak.
A kezdeményezést a Tearfund ügynökség karolta fel, amelynek tavaly meghirdetett hasonló célú akciójához kétezer ember csatlakozott, s ennek eredményeként évente kilencezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a levegőbe.
A böjti akcióban részt vevőket arra kérik, hogy nagyböjt elején lakásukban egy központi helyen égő villanykörtét csavarjanak ki, s hagyják úgy negyven napig, majd húsvét után cseréljék le energiatakarékos izzóra.
A idei böjtöt online hírverés is kíséri, többek között a YouTube-on és a Facebookon is. A Tearfund oldala ezenkívül naponta tippeket küld az érdeklődőknek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, például a húsfogyasztás mérséklése, a túlcsomagolt termékek kerülése és a „telekocsi"-akció. Az e-mail ezenkívül imádságokat, elmélkedéseket is tartalmaz.
Az anglikán egyház határozatot hozott, hogy 2050-re 60 százalékkal csökkenti szén-dioxid-kibocsátását.

Forrás: Magyar Kurír

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.