"Jövevények voltak, akiket befogadtunk"

2010. május 22., szombat

altEzt a gondolatot, érthették és tapasztalhatták meg mindazok, akik eljöttek május 21-én a Kulturális Sokszínűség Napja alkalmából rendezett „Menekültügy keresztyén szemmel” című szimpóziumra és kulturális napra.  

Talán kevesen tudják, hogy a magyarországi egyházak közül egyedül a református egyháznak van menekültmissziója. Részbe ezt is szerettük volna kiemelni a programmal. Kókai Nagy Viktor megnyitója után Tóth Zoltán, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársa tartott beszámolót a mai magyarországi menekültügyi helyzetről, melyből megtudhattuk, hogy hazánkban évente átlagosan 160-170 ember kap elismert menekült jogi státuszt. A menekült helyzet áttekintése után Kathy Angi, a Menekültmisszió nemzetközi munkatársa járta körül, hogy egyházunk teológiája mit mond a menekültekről. Nekünk, reformátusoknak is sok felmenőnk járt elől jó példával. Talán azt is kevesen tudják, hogy maga Kálvin is menekült volt, de pont ezért maga is örömmel fogadott be menekülteket. A presbiteriánus egyház lelkipásztora idézte Mózes 3. könyvét, melyben az Úr egyértelmű kérése, hogy a nép fogadja be, sőt szeresse és segítse a jövevényeket (3 Mózes 19, 34.).

 

altA mai Európában nehéz úgy beszélni a menekültekről, hogy ne érintenénk az iszlámot. A téma egyik kutatóját, és egyben református lekészt, Németh Pált kértük fel, hogy az iszlámról és annak a menekültekkel kapcsolatos vonatkozásairól beszéljen a nap folyamán. Végezetül a Református Missziói Központ munkatársai, Kanizsai-Nagy Dóra, Kiss Orsolya és Pataki Krisztina mutatta be a Menekültmisszió munkáját. A misszió munkatársai egy részletesen kidolgozott program keretében három fő területen segítik a meneküteket. A lakhatási, az iskoláztatási és dajka program közös célja, hogy a menekültek a magyar társadalomba integrálva hasznos tagjaivá váljanak közösségünknek.


A programot színesítette, hogy a Szilágyi Dezső téri templom körül felállított sátrakban menekültekkel foglalkozó egyházak és civil szervezetek mutatkoztak be. Bemutatta tevékenységét és szolgálatát a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Afrika Platform, az Ökumenikus Segélyszervezet, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Református Menekült Misszió. Sajnos ezt a program részt az özönvízszerű eső elmosta, de a gyülekezeti teremben így is élvezhettük a közel-keleti ételkóstolót és az élő urdu dicsőítő énekeket. Köszönjük mindazoknak, akik segítettek, hogy ez az értékes program megvalósuljon, reméljük lesz még folytatás!

Pótor József és Pusztai Tímea (A Református Közéleti és Kulturális Központ Alapítvány munkatársai)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.