"Accratól Grand Rapidsig" – református gyülekezeti konferencia Svájcban

2010. május 17., hétfő

altA Református Világszövetségtől (RVSZ) a Református Egyházak Világközösségéig címmel május 27-én egész napos konferencia lesz Bernben, a János Gyülekezeti Központban.

A Református Világszövetség 2004-ben Accraban megtartott világgyűlésén elfogadták az ún. Accrai Hitvallást, ami az igazságosság kérdését kiterjesztette a politikai mellett az ökológiai és a gazdasági igazságosságra is. A berni alkalmon az ülést Thomas Wipf református lelkész, a Svájci Protestáns Egyházszövetség elnöke vezeti. Az egység és a közösség témáról a bevezető előadást Dr. Setri Nyomi lelkész, az RVSZ főtitkára és Dr. André Birmelé professzor, a strassbourgi Ökumenikus Intézet kutatója tartja. Az igazságosság témáról szintén ketten tartanak bevezető előadást. Dr. Puleng LenkaBula etikaprofesszornő, a Dél-Afrikai Egyházak Tanácsának elnökségi tagja, az RVSZ Afrika konzultánsa az Accra-Hitvallás afrikai tapasztalatairól szól, s e hitvallásnak a református világközösségre eddig is gyakorolt hatását elemzi majd. Martina Wasserloos-Strunk politológusnő, a német Református Szövetség elnökségi tagja az RVSZ eddigi munkáját értékeli a gazdasági igazságosság területén, tekintettel a német-dél-afrikai egyházi partneri kapcsolatokra. A közösség és igazságosság témakört Dr. Helmut Kaiser professzor, szociáletikus vezeti be a zürichi egyetem teológiai fakultásáról, aki a közösség és az igazságosság belső összefüggéseit elemzi. Ezt követően pódiumbeszélgetés lesz arról, hogy milyen hangsúlyos témák szerepeljenek a következő évtizedekben az új református világcsalád napirendjén. (sek-feps.ch – 2010-05-17 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.