"A betegek testi gyógyulását is elősegíti, ha a lélek rendben van" – Kápolna épül a beregszászi kórház területén

2010. február 26., péntek

altA Kárpátaljai Református Egyház (KRE) kezdeményezésére kedden a KRE Diakóniai Osztályán találkoztak a történelmi egyházak és a város, illetve a járási kórház vezetői, hogy megvitassák annak a rég dédelgetett álomnak a megvalósítását, miszerint a kórház területén ökumenikus kápolnát építenek.

 

Ivan Males igazgató főorvos támogatásáról biztosította a kezdeményezést, hisz, mint mondta, a betegek testi gyógyulását is elősegíti, ha a lélek rendben van. A kápolnaépítés gondolatát üdvözli Gajdos István, Beregszász polgármestere is, aki ígéretet tett, hogy lehetőség szerint támogatja is az építkezést, mindamellett a terv megvalósításához az összefogás fontosságát hangsúlyozta.

A házigazdák nevében Nagy Béla, a KRE főgondnoka, a diakóniai osztály vezetője köszöntötte a megjelenteket, aki arról is tájékoztatott, hogy a megbeszélést követően a tervezőkkel is találkozhatnak és egyeztethetnek. Egressy Miklós görög katolikus pap a karitatív munka fontosságát emelte ki. Zsukovszky Miklós református lelkész-esperes a lelki nyomorúságban lévők közötti igehirdetés fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a testi gyógyulás is sokkal gyorsabb, ha segítünk helyreállítani a beteg lelki egyensúlyát. E célból a Beregszászi Református Gyülekezet és a Beregi Egyházmegye támogatásával és kezdeményezésére immáron két éve működik a kórházmisszió, tájékoztatott Taracközi Ferenc református lelkész.

Örvendetesnek tartja a kápolnaépítést Vojtovics Emil pravoszláv, Margitics Volodimir görög katolikus és Szajkó Leontin atya is. Bohán Béla római katolikus plébános elmondta, hogy ez a kezdeményezés nem új keletű, hisz már 1890-ben működött templom a kórház területén, de azt később mosodának adták át. Majd dr. Linner Bertalan neves beregszászi sebész főorvos szeretett volna kápolnát építtetni a kórház terültére, azt viszont a háború megakadályozta.

Hogy most miért tartják fontosnak a kápolnaépítést az egyházi és a világi vezetők? Azért, mert – s ebben mindannyian egyetértenek – mind a betegeknek, mind az őket ápolóknak, gyógyítóknak, a hozzátartozóknak szükségük van lelki gondozásra. Ezt szolgálhatja majd az a kápolna, melyben valamennyien megtalálhatják a lelki támaszt, bármelyik felekezethez is tartozzanak.

Kovács Erzsébet

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.