Pünkösdi kisokos

2014. június 06., péntek

Sokunknak úgy tűnhet, alaposan ismerjük ezt az ünnepet. Biztos így van?

Mit ünneplünk pünkösdkor?

A Szentlélek kiáradását, Jézus Krisztus ígéretének beteljesedését, a tanítványok képessé tételét a szolgálatra, az egyház alapítását.

Mi a Szentlélek?

A Szentlélek az Atya és a Fiú – a Szentháromság többi tagja – szeretetének kiáradása.

Mikor van pünkösd?

A húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott ünnep, gyakorlatilag az ötvenedik napon jön el. Pünkösdvasárnap legkorábbi lehetséges dátuma a nyugati kereszténységben május 10, a legkésőbbi pedig június 13.

Mit jelent ez a furcsa szó?

A görög név (πεντηκοστή, pentékoszté) jelentése ötven (ugye a húsvét utáni ötvenedik nap), a magyar pünkösd szó ebből származik.

Hol szerepel ez a Bibliában?

„Amikor pedig eljött a pünkösd napja, és mindnyájan együtt voltak ugyanazon a helyen, hirtelen hatalmas szélrohamhoz hasonló zúgás támadt az égből, amely betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd valamilyen lángnyelvek jelentek meg előttük, amelyek szétoszlottak, és leszálltak mindegyikükre. Mindnyájan megteltek Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogyan a Lélek adta nekik, hogy szóljanak" (Az Apostolok cselekedetei 2. 1-5)

Milyen ünnep eredetileg ez az időszak a zsidó hagyományban?

Eredete az ószövetségi zsidó ünnep, héberül Sávuót, a tóra átadásának, a törvényadásnak emléknapja és az aratás, az új kenyér ünnepe.

Milyen ószövetségi előképe van az ünnepnek?

Az ószövetségi próféták megjövendölték az eseményt. Többek között Ezékiel próféta: „Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. Az én lelkemet adom belétek" (Ezékiel könyve 36. 26-27). De Keresztelő János is: „Én vízzel keresztellek titeket, hogy megtérjetek, de aki utánam jön, erősebb nálam, arra sem vagyok méltó, hogy a saruját vigyem. Ő majd Szentlélekkel és tűzzel keresztel titeket" (Máté evangéliuma 3,11)

Milyen szimbólumok kapcsolhatóak ide?

Jézus Keresztelő Jánosnál keresztelkedett meg, amikor galamb formájában a Szentlélek leszállt rá. A katolikus ikonográfiában ezért a Szentlélek jeleként használják a fehér galambot. A képzőművészetben még lángnyelvekkel is szokták jelölni a Szentlélek kiáradását.

Mit jelentenek a karizmák?

Mi a lelki ajándék, vagy más néven kegyelmi ajándék? Olyan képességek, amelyeket a Szentlélek ad, amelyek ingyen való, nem megszerzett, nem elért képességek, ezért a kegyelmi ajándék, vagy görögül a karizma elnevezés. Egyazon Szentlélek osztogat kinek-kinek különböző ajándékokat, hangsúlyozza Pál.

Mióta ünneplik?

Bár az ókori keresztény írók (például Órigenész) pünkösdöt ünnepként csak a második században említik, ünneplése egyidős az egyházzal, tehát az apostolok idejéből való.

Milyen népszokások ismertek?

Ehhez az ünnephez igen sok népi rituálé kapcsolódik. Többek között a májusfa, melyet hagyományosan május elsejére virradó éjszaka állítottak, és a fákat sokfelé pünkösdkor bontották le. A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma volt, de legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. Ugyanígy ismert a pünkösdi királyság jelensége. A középkor óta ismert szokás szerint ügyességi versenyen (tuskócipelés, karikába dobás) kiválasztották a megfelelő legényt. Az ügyeletes pünkösdi király – akár egy évig is – minden lakodalomba, mulatságra hivatalos volt, és a kocsmákban ingyen ihatott, a fogyasztását a közösség fizette ki.

Melyik a leghíresebb magyar pünkösdi zarándoklat?

A csíksomlyói búcsú hagyománya a 15. századból maradt fenn, itt található az egyik legfontosabb magyar Mária-kegyhely. A katolikus hívek pünkösdszombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd mise után felvonultak a két Somlyó-hegy közé. A népszokás ma is élő hagyomány, a csíksomlyói búcsú a magyarság egyetemes találkozóhelyévé nőtte ki magát.

És a pünkösdi rózsa?

A pünkösdirózsa valójában a kerti bazsarózsa egyik termesztett fajtája.

reformatus.hu

Képek forrása: catholicjournal.us, catholic-convert.com, mek.oszk.hu 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.