Óvd a teremtett világot! – keresztyénként a környezetvédelemről

2010. március 11., csütörtök

altKörnyezetvédelmi konferenciának adott helyet a beregardói református templom és gyülekezet március 6-án. Az alkalom vendégelőadói voltak Angi Kathy (Amerikai Presbiteriánus Egyház), Carolyn Otterness (Amerikai Református Egyház) és Görömbey Mária (Kanadai Presbiteriánus Egyház).

 

Az együttlétet Halász-Balogh Zita, beregújfalui lelkipásztor kezdte igeszolgálattal. Az igehirdetés arról a hatalmas Istenről szólt, aki egyetlen leheletével felemészthetné a földet, mégis szerető atyaként bánik velünk, áldást kínál, mennyei erőt és békességet.

Angi Kathy előadásában felvázolta, mit mond a Szentírás a környezetvédelemről. Mózestől a Jelenések könyvéig a Biblia megerősíti azt, hogy Isten gondot visel termtményeiről, mondta. Különösképp az emberről, akit felvilágosult vezetésre hívott el. A Szentírás beszél arról a kapcsolatról, ami Isten és ember között fennállhat, de arról a viszonyról is tanít, amilyenben a teremtett világgal kell állnia. A Bibliában gyakran láthatjuk, hogy részesei vagyunk a teremtésnek. Isten arra hív, hogy szerepeljünk a teremtésben az Ő gyermekeként gondozván a teremtett világot.

Carolyn Otternes misszionárius szólt a környezetvédelmi problémákról: a globális felmelegedésről, az ózon lyukról, a szennyezettségről, a hulladék és műanyag felhalmozódásról.

Mint mondta, együtt kellene dolgoznunk azon, hogy lassítsuk a visszafordíthatatlan folyamatokat. Az a felelősségünk, hogy vigyázzunk, gondoskodjunk erről a földről. És ez alól senki sem húzhatja ki magát, mindenki tehet valamit! Változtassunk a szokásainkon, és védjük a környezetünket! Szükségünk van egy olyan világra, mely szép és tiszta, és az Úr ilyet hozott létre a számunkra.

Az alkalmat Pocsai Vince lelkipásztor igei szolgálata zárta, melyben arról beszélt, mennyi mindent bocsátott rendelkezésünkre az Isten ahhoz, hogy boldogok lehessünk. Viszont adott használati utasítást is hozzá, hogy rendeltetés szerűen bánjunk vele. Láttuk, hány féle képpen tudja az ember tönkretenni környezetét, élőhelyét. Általa azonban kezünkben a lehetőség, hogy megállítsuk az évszázados folymatot.

Soós Katalin

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.