Ortodox teológiai központ Amszterdamban

2010. október 31., vasárnap

Az Amszterdami Szabadegyetem Teológiai karának keretében létrehozott Ortodox Teológiai Központ épületét október 21-én szentelték fel.

altAz Amszterdami Szabadegyetem Hollandia legnagyobb keresztény egyeteme, 130 éve alapították. A Központot a Benelux Államok ortodox püspökeit összefogó Benelux Államok Ortodox Püspöki Konferenciája áldásával alapították 2010. május 28-án. A Központ célja, hogy elősegítse az ortodox teológia tanulmányozását Nyugat Európában, felgyorsítsa az Ortodoxia megismerésének és meggyökeresedésének folyamatát a nyugati államokban, valamint hogy biztosítsa a Benelux Államokban börtönszolgálatot, kórházi szolgálatot és tábori lelkészi szolgálatot ellátó papok továbbképzését. 2010. július 27-én az egyetem rektora megerősítette Andrew Louth atya, a Moszkvai Patriarchátus Szurozsi (nagy britanniai és írországi) Egyházmegyéje papjának és az Angol Tudományos Akadémia tagjának professzori kinevezését. A Központ igazgatója Mihail Bakker atya, a Moszkvai Patriarchátus amszterdami Szent Miklós templomának diakónusa lett. A Központ felszentelésekor az Egyetem dísztermében a Vízszentelési Szertartást öt ortodox főpap, a Benelux Államok Ortodox Püspökei Konferenciájának tagjai végezték (Panteleimon metropolita, Kallistos Ware metropolita, Gavriil komanai érsek, Maximosz eumeniai püspök és Athenagorasz szinopei püspök). A szertartáson jelen voltak a Konstantinápolyi, a Moszkvai és a Szerb Patriarchátusok Hollandiában szolgáló papjai. Simon, Hága és Hollandia érsekének (Moszkvai Patriarchátus) köszöntőjét Szergij Ovszjannyikov protoijerej atya, az amszterdami Szent Miklós templom elöljárója olvasta fel. A Könyörgő Istentisztelet után tartott szimpóziumon, melynek témája a „Béke az ortodox teológiában” volt, Kallistos Ware metropolita és Andrew Louth atya tartottak előadást. (religare.ru – szimandron.hu – 2010-10-30 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.