Ortodox templomszentelés a kommunista Kínában

2009. szeptember 02., szerda

(Labradin) - Augusztus 30-án Labradin városban (Belső Mongólia Autonóm Körzet) új ortodox templomot szenteltek fel Irkutszki Szent Innokentyij emlékére.

A templomot 1990-ben építették. A kulturális fordadalom éveiben Kína ezen vidékén 18 ortodox templomot romboltak le.

A Kínai Autonóm Ortodox Egyház e vidéken élő hívei – azon oroszok leszármazottai, akik a XIX. század végén telepedtek le Kína e távoli tartományában. Az Irkutszki Szent Innokentyij templom egyike Kína négy hivatalosan működő ortodox templomának. Mivel a templomnak nincs saját papja, a felszentelést Mihail Van sanghai atya végezte. A Szent Szinódus döntése értelmében e templom feletti patronátust az Orosz Ortodox Egyház Csitai és Bajkálon-túli Egyházmegyéje látja el. Az egyházmegye ikonosztáziont, ikonokat, istentiszteleti edényeket és istentiszteleti öltözékeket adományozott az új templomnak. A templom felszentelésén részt vett a hong-kongi Szent Péter és Pál templom elöljárója, Dioniszij Pozdnyajev atya, valamint hívek érkeztek Hajlar, Harbin, Sanghai, Peking városaiból és a Három-folyó köze vidéke orosz falvaiból. Az istentisztelet után Dioniszij Pozdnyajev atya megbeszéléseket folytatott a Vallásügyi Állami Hivatal 4. ügyosztályának a szertartáson jelen volt vezetőjével, Van Janmin asszonnyal. (patriarchia.ru – szimandron.hu – 2009-08-31 – dr. békey-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.