Ortodox botrány Párizsban

2010. március 08., hétfő

altKonstantinápolyi Patriarchátus Nyugat-Európai Orosz Érseksége egyházmegyei tanácsa nem engedélyezte Hilarion volokolamszki metropolitának, hogy Szent Liturgiát tartson az Érsekség párizsi székesegyházában, a Névai Szent Sándor székesegyházban.

Gavriil komanai érsek, a Nyugat-Európai Érsekség elöljárója az egyházmegyei tanács nyomására kénytelen volt visszavonni Hilarion metropolita meghívását. „Gavriil komanai érsek meghívására válaszul egyeztem bele, hogy Szent Liturgiát végzek ott. Azonban egy héttel a megbeszélt időpont előtt levelet kaptam Gavriil érsektől, amelyben tájékoztatott, hogy látogatásomat a székesegyházban jobb időkre kell elhalasztanom” – nyilatkozta Hilarion metropolita március 4-én. A párizsi Névai Szent Sándor székesegyház a főtemploma az orosz emigránsok számára létrejött, a Konstantinápolyi Patriarchátus joghatóságába tartozó Nyugat-Európai Orosz Érsekségnek. Ennek élén a belga származású Gavriil komanai érsek áll. Gavriil érsek a meghívás visszahívásakor a nizzai székesegyházzal kapcsolatos bírósági döntésre hivatkozott. A nizzai orosz székesegyházat a forradalom óta az orosz emigránsok használták és a Nyugat-Európai Orosz Érsekség joghatóságába tartozott. Az orosz állam nemrég a francia bíróságon pert nyert a templom tulajdonjogával kapcsolatban. Annak idején a Szovjetunió is megpróbálta elperelni a nyugati orosz emigránsok templomait, de akkor nem járt sikerrel. A jelenlegi Oroszország által a templom tulajdonjogára benyújtott dokumentumokat viszont most a francia bíróság elfogadta. Az Érsekségben attól tartanak, hogy az orosz állam a templomot átadja a Moszkvai Patriarchátusnak, miközben a templomot jelenleg a Konstantinápolyi Patriarchátus Nyugat-Európai Orosz Érsekségének egyházközsége használja. A bíróság döntése elégedetlenséget váltott ki az általa vezetett érsekség egyházmegyei tanácsának egyes tagjaiban, akik rámutattak, hogy "a jelen helyzetben a székesegyház általam történő meglátogatása nem lehetséges” – mondta Hilarion metropolita, miután hazatért franciaországi látogatásából. A Moszkvai Patriarchátus metropolitája szerint a nizzai templom ügye „nem érinti az egyházközi kapcsolatokat: az tisztán tulajdonjogi vita”. A nizzai székesegyházat az orosz cári család pénzéből építették fel, és Oroszország a cári állam jogutódjaként tulajdonosa a templomnak és a templom körüli területnek, ezt ismerte el a francia bíróság – mondta a metropolita. Szavai szerint Oroszország hivatalosan felajánlotta az egyházközségnek, hogy a Konstantinápolyi Patriarchátus joghatóságában maradhat és továbbra is használhatja a templomot, azonban az egyházközségi tanács visszautasította ezt a javaslatot, mivel ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy nem csupán használati, hanem a tulajdonjoggal is az egyházközségnek kell rendelkeznie. (szimandron.hu – interfax-religion.ru – 2010-03-08 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.