Országos Teremtésvédelmi Verseny

2013. március 19., kedd

Tizenhat-tizennyolc év közötti fiataloknak hirdetett teremtésvédelmi vetélkedőt az evangélikus és a református egyház.

A Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezet Tanácsa és a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportjameghirdeti az Országos Teremtésvédelmi Versenyt, amelyre 16-18 éves tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek.

A verseny célja: A keresztyén hit és a környezettudatos felelősségvállalás összekapcsolása a keresztyén fiatalok gondolkodásmódjában.

Jelentkezés és részvétel feltételei: A versenyre háromfős, tizenhat-tizennyolc éves, egyházi iskolák tanulóiból vagy gyülekezeti ifjúsági csoport tagjaiból álló csapatok jelentkezhetnek.

Téma: Mire tanít minket az Újszövetség a teremtésvédelemben? A teremtett világról szóló újszövetségi bibliai történetek (Jézus cselekedetei, példázatai) és azok mai ökológiai összefüggései.

A nevezés módja, határideje:
A versenyre kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni a nevezési adatlap kitöltésével. A versenyre való nevezés díjtalan.

Nevezési határidő: 2013. április 30.
A késve érkezett, valamint a levélben, faxon, telefonon elküldött jelentkezéseket nem tudjuk elfogadni.

A verseny menete:

1. forduló:
A résztvevő csapatoknak a saját környezetükben (iskola, gyülekezet, lakóhely) meg kell valósítaniuk egy ötletes teremtésvédelmi akciót (pl. erdőtisztítás, állatmentés), és azt dokumentálniuk kell (bármilyen szöveges vagy képi formában). Az akció dokumentálását a nevezéssel együtt április 30-ig kell elküldeniük az info@okogyulekezet.hu címre. A beküldött dokumentáció értékelési szempontjai az alábbiak: hasznosság, biblikus megközelítés, ötletesség, nevelési erő.

2. forduló:
Szóbeli vetélkedő a csapatok között – 2013. május 11-én 10 órától Budapesten – a kiadott irodalom alapján.

Értékelés, díjazás:
A verseny értékelése a teremtésvédelmi akció és a szóbeli vetélkedő együttes eredményén alapul.

A verseny fődíja a nyertes csapat számára, egy tanév végi skóciai tanulmányút, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a Magyarországi Református Egyház partneregyháza, a Skót Egyház Eco-Congregation programjával. A repülőjegy költségeit az Magyarországi Református Egyház fizeti, a szállást és étkezést a Skót Egyház, minden egyéb költséget (pl biztosítás) a résztvevők állnak.

A második díj egy háromnapos Balaton-parti üdülés, teljes ellátással, a Balatonszárszói Evangélikus Konferencia és Missziói Otthonban. A szállás és étkezés költségeit az MEE fizeti.

A harmadik-ötödik helyezett csapatok értékes és hasznos tárgynyereményben részesülnek.

Javasolt forrásanyag:
Béres Tamás-Karsai Eszter: Vallás. In: Vásárhelyi Judit (szerk.): Nemzeti Környezeti nevelési stratégia 2010. 123-126. o. 
Kodácsy-Simon Eszter (szerk.): Újrahasznosítás. Segédanyag a teremtés ünnepéhez 2011. 1–67. o. 
Kodácsy-Simon Eszter (szerk.): Jézus és a teremtett világ. Segédanyag a teremtés ünnepéhez 2012. 1–62. o.
Csonka Zsuzsanna: Krisztus-követés vagy fogyasztói életvitel. In: A teremtés ünnepe. Luther Kiadó, 2008. 63–90. o.
Bolyki János: Az újszövetségi teremtéstan. In: Teremtésvédelem. Kálvin Kiadó, Bp. 1999. 91–159.o.

A szervező elérhetősége:
Szűcs Boglárka
Ökogyülekezeti koordinátor
e-mail: info@okogyulekezet.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.