Országos Diakónus Találkozó volt Budapesten

2010. május 18., kedd

altA Szeretetszolgálati Iroda fontosnak tartja a  gyülekezetekben és egyházi intézményekben szolgáló diakónusok, valamint a gyülekezeti diakóniában önkéntesen szolgáló munkatársak  összefogását, együttműködését. Ezért  május 15-én Országos Diakónus Találkozót szervezett Budapesten.

A találkozón közösen kerestük Urunk akaratát és gondolkodtunk az együttműködésnek, egymás megerősítésének, bátorításának különféle módjairól.
Derencsényi Zsuzsanna nyitó áhítatban az Efézus 4,11–16 alapján beszélt a gyülekezeti közösség fontosságáról és jellemzőiről. Célként fogalmazódott meg a közösségfejlesztés, képzés, kommunikáció. Fizikai, lelki és szellemi akadálymentesítés. Diakóniai Szolgálatunk jellemzői az önkéntesség, szabadság, felelősség.
Czibere Károly irodavezető köszöntötte az egybegyűlt diakóniai munkatársakat és tájékoztató beszámolójában beszélt a Szeretetszolgálati Iroda legfontosabb munkaágainak jelenlegi helyzetéről és irányairól. Így nyújtott betekintést az intézményesedett Református Gyermekvédelmi Szolgálat – Nevelőszülői Hálózat, a Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény, az MRSZ nagy kampányai, Szeretethíd és még sok más terület életébe. Az irodavezető felhívta a figyelmet arra a felhívásra, amelyben a Magyar Református Szeretetszolgálat gyülekezeti munkatársakat keres.
Az együttgondolkodás és beszélgetés témái voltak még: a Diakóniai Törvény módosításának előkészítése, a Pozsonyi nyilatkozat a diakóniáról és a társadalmi kirekesztésről, a gyülekezeti diakóniai műhely munkája Berekfürdőn, és a Református Diakóniai Felnőttképzési Intézmény - www.redifi.hu bemutatkozása.
Ebéd után Dani László gyülekezeti diakóniai referens vezetésével vitattuk meg a gyülekezeti diakóniai műhely eddig végzett munkájának eredményeit és ismerkedtünk módszertani kérdésekkel, jó modellekkel. Kinyomtatva sok segítséget kaphattak kézbe a résztvevők a gyülekezeti diakónia megerősítésére.  A Somorjai Református Egyházközség Diakóniai struktúrájának alapvetését, ismerhettük meg. Azután a következő ajánlások kerültek megvitatásra gyülekezeti diakóniai szolgálatok indításához, önkéntesek szolgálatba állításához: 1. Felhívás (minta) 2. Szándéknyilatkozat önkéntes munkatárs részére 3. Adatlap önkéntes munkatárs részére 4. Miben tudok segíteni? Kérdőív gyülekezeti tagok részére 5. A szolgálatbaállás sorrendje 6. Szolgálati útmutató önkéntes diakóniai munkatársak részére.
Mezőtúrról is kaptunk egy példát Az önkéntes gyülekezeti szeretetszolgálati munkatársak képzésének tervéről.
Mindezekről bővebben a www.diakonia.hu honlapon lehet olvasni.

 

Dani László

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.