Orosz ortodox egyházi központ épül Párizsban

2010. február 13., szombat

altAz Orosz Ortodox Egyház joghatósága alá tartozó székesegyház, valamint orosz egyházi és kulturális központ építésének terve már II. Alekszij pátriárka 2007. októberi franciaországi látogatása idején felmerült. Most utóda, I. Kirill a terv megvalósításán fáradozik.

Az orosz állam megnyerte a francia meteorológiai szolgálat, a „Meteo France” volt párizsi irodája ingatlanterületére kiírt pályázatot. A Párizs történelmi belvárosában, az Eiffel-torony közelében található ingatlant a nem hivatalos hírek szerint az orosz állam csaknem 50 millió euróért vásárolta meg. Az ingatlant a „Meteo France” két éven belül köteles elhagyni. „Ez az üzlet megfelel több francia és nemzetközi befektető érdekeinek. Az állam a legmagasabb árat kínáló ajánlatot támogatta” – áll a francia pénzügyminisztérium közleményében. A területen az orosz állam egy ortodox székesegyházat, valamint egy egyházi és kulturális központot kíván felépíteni. A terület megvásárlásáért a versenytárgyaláson Oroszország mellett Szaúd Arábia is indult. Az arab ország diplomáciai képviseletet és mecsetet kívánt itt létrehozni. Ajánlatot tett még Kanada – követség építésének tervével, valamint magánbefektetők egy csoportja, akik szállodát akartak építeni. Egy, az Orosz Ortodox Egyház joghatóságába tartozó székesegyház, valamint egyházi és kulturális központ építésének terve még II. Alekszij pátriárka 2007. októberi franciaországi látogatása során felmerült. Akkor Sarközy francia államfő támogatásáról biztosította a tervet. (Interfax.religion.ru – szimandron.hu – 2010-02-13 – dr. békefy – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.